Myanmar'da cuntaya ait savaş uçağı düştü

Myanmar'da cuntaya ait savaş uçağı düştü

Karenni Milliyetleri Savunma Gücü düşen uçakla ilgili sorumluluğu üstlendi.

2021 yılında bir darbeyle iktidarı ele geçiren cunta yönetimi üzerindeki baskının arttığı bir dönemde Myanmar’ın doğusunda bir savaş uçağı düştü.

Savaş jetinin Cumartesi günü Tayland sınırı yakınlarındaki Kayah Eyaletinde düştü ve Karenni Milliyetleri Savunma Gücü düşen uçakla ilgili sorumluluğu üstlendi.

Ancak cunta sözcüsü Zaw Min Tun, devlet televizyonu MRTV'ye yaptığı açıklamada uçağın "teknik bir arıza" nedeniyle düştüğünü ve her iki pilotun da güvenli bir şekilde uçaktan ayrıldığını söyledi. Sözcü ayrıca uçağın bir "eğitim uçuşunda" olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaza, ordunun Şubat 2021'de Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetinden iktidarı ele geçirmesinden bu yana darbe karşıtı güçlerin en ciddi meydan okumasıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde meydana geldi.

Kuzey Şan eyaletindeki etnik silahlı gruplardan oluşan bir ittifakın iki hafta önce başlattığı saldırı sonucu Çin sınırı yakınlarındaki bir dizi kasaba ve düzinelerce askeri karakol ele geçirildi ve bu durum Myanmar'ın diğer bölgelerindeki silahlı grupları askeri cunyata karşı mücadelelerini artırma konusunda cesaretlendirdi.

Birleşmiş Milletler'e göre Şan eyaletinde yaklaşık 50.000, komşu Sagaing ve Kaçin eyaletlerinde ise 40.000 kişi yerinden edildi.

Karenni Milliyetleri Savunma Gücü'nün Facebook sayfasında yayınlanan bir açıklamada, ağır makineli tüfeklerden açılan ateşin savaş uçağını gövdesinden ve bir kanadından vurduğu ve savaş alanından uzakta duman izi bırakarak düştüğü ifade edildi.

Karenni Milliyetleri Savunma Gücü ve Karenni Ulusal İlerleme Partisi'nin silahlı kanadı olan Karenni Ordusu, uçağı düşürdükleri için kendi üyelerini tebrik etti.

Myanmar merkezli haber kanalı olan Mizzima, pilotlardan birinin kaza yerinde kaskı ve paraşütünü bıraktığını söylediği görüntüler yayınladı.

Karenni Milliyetleri Savunma Gücü, ordunun Aung San Suu Kyi hükümetini görevden almasının ardından Myanmar'da demokrasiyi yeniden tesis etmek için mücadele eden çok sayıda grup arasında yer alıyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.