NATO: Ukrayna'nın silah bırakma seçeneği yok

NATO: Ukrayna'nın silah bırakma seçeneği yok

Ukrayna herhangi bir delil sunmadan saldırıda 34 Rus subayın öldüğünü ve 105'inin de yaralandığını açıklamıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Perşembe günü savaşın durumunu ve askeri ihtiyaçları görüşmek üzere Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi.

Zelenskiy, Stoltenberg'in geçen kış Rusya'nın saldırılarında ağır hasar gören Ukrayna'nın enerji santrallerini ve enerji altyapısını korumak için NATO üyelerinin ek hava savunma sistemleri sağlamasına yardımcı olmak için çaba göstermeyi kabul ettiğini söyledi.

Zelenskiy, "Ukraynalılara, şehirlerimize ve küresel gıda güvenliği için hayati önem taşıyan limanlarımıza yönelik bu denli yoğun saldırılar karşısında, Rusya üzerinde aynı yoğunlukta bir baskıya ve hava savunmamızı güçlendirmeye ihtiyacımız var" dedi.

Stoltenberg NATO'nun Ukrayna ile 155 mm obüs mermileri, güdümlü tanksavar füzeleri ve tank mühimmatı da dahil olmak üzere 2,4 milyar euroluk (2,5 milyar dolar) mühimmat anlaşması olduğunu söyledi.

"Ukrayna'nın silah bırakma seçeneği yok"

Stoltenberg "Ukrayna ne kadar güçlenirse, Rusya'nın saldırganlığını sona erdirmeye o kadar yaklaşırız" dedi ve ekledi:

"Rusya bugün silah bırakabilir ve savaşı sona erdirebilir. Ukrayna'nın böyle bir seçeneği yok. Ukrayna'nın teslim olması barış anlamına gelmez. Bu acımasız bir Rus işgali anlamına gelecektir."

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kırım'daki Karadeniz Filosu karargahına yapılan saldırının ABD ve İngiltere'nin yardımıyla koordine edildiğini ve saldırıda NATO uyduları ile keşif uçaklarının da rol oynadığını söylemişti.

Ukrayna herhangi bir delil sunmadan saldırıda 34 Rus subayın öldüğünü ve 105'inin de yaralandığını açıkladı.

Kiev yönetimi ayrıca Rusya'nın Karadeniz Filosu Komutanı Amiral Viktor Sokolov'un da bu saldırıda öldürüldüğünü ileri sürdü.

Ancak kısa bir süre sonra Rus devlet televizyonundan Amiral Viktor Sokolov'un güncel görüntüleri yayınlandı ve böylelikle Ukrayna'nın iddiası çürümüş oldu.

Saldırıda Stortm Shadow füzeleri kullanıldı

Doğrulanmamış haberlere göre Rus donanma tesislerine yapılan saldırıda İngiltere ve Fransa tarafından Ukrayna'ya sağlanan Storm Shadow füzeleri kullanıldı.

Geçmişte de istihbaratla ilgili konuları tartışmayı reddeden İngiltere Savunma Bakanlığı, Zaharova'nın açıklamaları hakkında yorum yapmadı.

Stoltenberg ile Zelenskiy arasındaki görüşme, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps'ın Ukrayna'ya desteğini teyit etmesi ve daha fazla mühimmat sözü vermesinden yalnızca bir gün sonra gerçekleşti.

Ukrayna ve NATO

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy uzun zamandır Ukrayna'nın NATO'ya katılması için dünya liderlerine baskı yapıyor. Ancak örgütün bu yaz Litvanya'da yapılan yıllık zirvesinde, Ukrayna'ya davet mektubu göndermekten kaçınıldı ve daha fazla destek sözü verildi.

Zelenskiy Perşembe günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın NATO ilke ve standartlarına uyum sağlaması için atılacak hızlı adımların ana hatlarını belirleyecek bir plan üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.