Netanyahu Refah görüşmeleri için ABD karşısında sert bir geri adım atmak zorunda kaldı

Netanyahu Refah görüşmeleri için ABD karşısında sert bir geri adım atmak zorunda kaldı

İsrail ile ABD arasında yaşanan son süreç Washington yönetiminin Netanyahu'yu 'gözden çıkardığı' imajı veriyor.

Dört ABD'li ve bir İsrailli yetkilinin Axios'a verdiği bilgiye göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu iki üst düzey İsrailli yetkiliyi Refah'a olası bir askeri operasyonla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta başında Washington'a göndermeyi planlıyor.

Neden önemli?

Bu gelişme, Pazartesi günü ABD'nin Gazze'de ateşkes ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmemesini protesto etmek için aynı kişilerle aynı geziyi iptal eden Netanyahu'dan sert bir geri adım olarak nitelendiriliyor.

Seyahatin iptal edilmesi ve rehine görüşmelerinin çıkmaza girmesi Netanyahu ile Biden yönetimi arasında zaten kötü olan ilişkileri daha da kötüleştirdi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre Çarşamba günü yaptığı açıklamada “İsrail başbakanlık ofisi Refah'la ilgili toplantıyı yeniden planlamayı kabul etti" dedi ve Refah'la ilgili görüşmelerin "acil" olduğunu sözlerine ekledi.

Jean-Pierre, "Şu anda her iki taraf için de uygun bir tarih üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Netanyahu'nun yakın sırdaşları Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi'yi göndermesi bekleniyor.

Netanyahu'nun ofisi başbakanın heyetin gidişini onaylamadığını söyledi ancak bu konuda görüşmeler yapıldığını da reddetmedi.

Axios'a konuşan ABD'li bir yetkili gezinin iptal edilmesinin ve bu konudaki söylemlerin "Netanyahu açısından gereksiz bir tiyatro" olduğunu söyledi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili de aynı görüşte ve şöyle dedi: "Bibi bir hata yaptı."

Çarşamba günü Netanyahu Senatör Rick Scott (R-Fla.) ile Kudüs'teki ofisinde bir araya geldi ve Gazze'deki savaşı görüştü.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Netanyahu, Beyaz Saray'a gidecek İsrail heyetini iptal etmesinin yeni bir nedeninden bahsetti:

"Bu kararın ardından heyeti Washington'a göndermeme kararım Hamas'a bir mesajdı: Bu baskıya güvenmeyin, işe yaramayacak. Umarım mesajı almışlardır" dedi Netanyahu.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Netanyahu'nun Salı günü Beyaz Saray'a özel olarak benzer bir mesaj gönderdiğini ve Biden ile kavga etmek istemediğini söylediğini belirtti.

Yetkili, Biden'ın bazı üst düzey danışmanlarının Netanyahu'nun BM Güvenlik Konseyi oylamasından sonra geziyi iptal etmek için belirttiği yeni gerekçeyi duyduklarında güldüklerini söyledi.

Perde arkası

ABD'li ve İsrailli iki yetkili, Pazar günü BM'deki oylamadan önce Dermer'in Başkan Biden'ın en üst düzey Orta Doğu danışmanı Brett McGurk'ü aradığını ve ABD'nin kararı veto etmeme niyetinden duyduğu endişeyi dile getirdiğini söyledi.

ABD'li yetkiliye göre telefon görüşmesi son derece hararetli geçti ve Dermer, Biden yönetimini İsrail'e ihanet etmekle suçlayarak İsrail'in oylama nedeniyle ABD ile "savaşacağı" tehdidinde bulundu. Ancak ikinci bir ABD'li yetkili görüşmeye ilişkin bu açıklamanın doğru olmadığını söyledi.

Netanyahu'nun oylamayı protesto etmek için üst düzey danışmanlarının gezisini iptal ettiğini duyurması üzerine Beyaz Saray, Refah konusunda benzer görüşmeleri Washington'da bulunan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yapmaya karar verdi.

Gallant Pazartesi günü Beyaz Saray'da ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi ve Salı günü başka bir görüşme turu için geri döndü.

Gallant ayrıca Savunma Bakanı Lloyd Austin ve CIA Direktörü Bill Burns ile de bir araya geldi.

Kaynak: Mepa News, Axios

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.