Polonya devletine ait petrol deviyle Hizbullah arasındaki bağlantı ortaya çıktı

Polonya devletine ait petrol deviyle Hizbullah arasındaki bağlantı ortaya çıktı

Polonya devletine ait petrol devi Orlen ile İran destekli Hizbullah arasında bağlantıların ortaya çıktığı bildirildi.

Polonya Ulusal Savcılığı Salı günü yaptığı açıklamada, devlet kontrolündeki petrol devi Orlen hakkında Hizbullah ile bağlantılara dair bir soruşturma açıldığını duyurdu.

Soruşturma, şirketin İsviçre'deki iştirakinde Hizbullah ile bağlantılı olduğu iddia edilen üst düzey bir isme odaklanıyor.

Söz konusu isim, Orlen Trading Switzerland (OTS) Başkanı Samer A. Samer A., Hizbullah ile temas kurmakla suçlanıyor. Polonya medyasında yer alan haberlere göre, Lübnan kökenli bir Polonya vatandaşı olan Samer A., şirketin güvenlik servislerinin onaylamamasına rağmen 2022 yılında kurulan OTS'nin başkanı olmuştu. Samer A. Orlen'in eski başkanı Daniel Obajtek'in talebi üzerine atanmıştı.

Pazartesi günü Polonya Başbakanı Donald Tusk, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda "eski bir Orlen yöneticisi ile Hizbullah arasındaki olası bağlantılardan" bahsetti.

Geçen hafta yayınlanan bir Orlen raporuna göre OTS, başta Venezuela'dan olmak üzere hiç teslim edilmeyen petrol alımları nedeniyle yaklaşık 1.5 milyar zloti (350 milyon euro) zarara uğradı. Ulusal Savcı Dariusz Korneluk basına yaptığı açıklamada, siparişin "herhangi bir kontrol olmaksızın verildiğini" söyledi.

Samer A.'nın Amerikan yaptırımları kapsamında İran petrolü satın aldığından şüpheleniliyordu.

Orlen ayrıca, Polonya'da bir önceki popülist milliyetçi hükümete siyasi projeleri finanse etmede ve çok sayıda maliyetli pozisyonu korumada yardımcı olmakla suçlanıyordu.

Samer A. ve Daniel Obajtek'in nerede oldukları şu anda bilinmiyor. Ancak Obajtek'in yaklaşan Avrupa seçimlerinde milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi için olası bir aday olduğu ifade ediliyor.

Orlen'in yüzde 49.9'u Polonya devletine, yüzde 5.76'sı Nationale-Nederlanden emeklilik fonlarına ve yüzde 4.96'sı Allianz'a ait. Şirketin geri kalan hisseleri ise Varşova Borsası'nda işlem görüyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.