Putin: 2024 yılı başında Türkiye'ye gidebilirim

Putin: 2024 yılı başında Türkiye'ye gidebilirim

Rus lider Vladimir Putin Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan konusunda açıklamalarda bulundu.

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk kez gerçekleşmekte olan 'Vladimir Putin'le Yılın Sonuçları' programında merak edilenlere cevap verdi.

Bir muhabirin İsrail-Filistin çatışması konusundaki sorusunu yanıtlayan Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze Şeridi'ndeki gelişmelere en fazla ilgi gösteren liderlerden biri olduğunu vurguladı. Gazze konusunda açıklamada bulunan Putin, "Biz de Türkiye gibi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulmasını öngören BM kararının uygulanmasından yanayız. İsrail-Filistin sorununun çözümü için gereken temel koşulları sağlamalıyız" dedi.

Sputnik'in aktardığı habere göre Rusya lideri, Erdoğan'la bu konularda sürekli temas halinde olduklarını ve görüşlerinin örtüştüğünü de söyledi. Putin, Erdoğan'ın Gazze'deki çabaları hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Erdoğan, Gazze'deki durumun normale dönmesinde önemli bir lider rolü sergiliyor. O, kesinlikle bu trajediye en fazla ilgi gösteren ve durumun iyi yönde değişmesi için her şeyi yapan uluslararası toplum liderlerinden biri. Bu açıkça görülüyor. O, bu konuda çok aktif. Tanrı O'na sağlık versin. Zira olanlar tam bir felaket. Ukrayna'daki çatışmalara ve Gazze'de yaşananlara baktığınızda, tüm dünya aradaki farkı görüyor. Gazze'de binlerce çocuk, kadın ölüyor. Ukrayna'da böyle bir şey yok."

'BM ve önde gelen ülkeler Gazze'de ateşkesi sağlayamadı'

İsrail ordusunun düzenlediği operasyon nedeniyle Gazze Şeridi'nde binlerce sivilin öldüğüne dikkat çeken Putin, BM ile önde gelen ülkelerin ateşkesi sağlayamadığını belirterek "Bazı ülkeler, BM'nin bu çatışmayla ilgili kararlarını engelliyor. Fakat BM bu şekilde kuruldu ve veto mekanizmalarının korunması önemli. Aksi halde, BM bir 'konuşma platformuna' dönüşür. Bu, konsensüs aranmaması gerektiği anlamına gelmiyor. Rusya, bu bölgede İsrail ve Filistin olmak üzere iki devlet kurulmasıyla ilgili BM kararlarının uygulanması gerektiğini düşünüyor" dedi.

Rusya lideri, Türkiye'yi ziyaret etme planlarıyla ilgili Anadolu Ajansı muhabirinin sorduğu soruya da "Biz, Sayın Erdoğan'la bu konularda sürekli temas halindeyiz ve yakın tutumlara sahibiz. Kendisiyle buluşma imkanı bulmayı kesinlikle başaracağımızı düşünüyorum. Kısa süre önce bir ziyaret planlıyordum ancak, burada bir sır yok, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programı nedeniyle olmadı. Türkiye'ye uçmaya hazırdım, bunu kendisine söyledim ancak hem onun hem de benim takvimim nedeniyle olmadı. Böyle şeyler oluyor. Ama belki önümüzdeki yılın başında ziyaret gerçekleştirme konusunda mutabakat sağlayabiliriz" yanıtını verdi.

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.