Putin Batı'ya meydan okudu

Putin Batı'ya meydan okudu

Rusya Devlet Başkanı Zafer Günü konuşmasında kuvvetlerinin 'savaşa hazır durumda' olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'ya karşı kazanılan Sovyet zaferini kutlarken, nükleer gücün "stratejik kuvvetlerinin" savaşa hazır olduğu uyarısında bulunarak "kibirli" Batı'yı küresel bir çatışma riskini almakla suçladı.

Perşembe günü Moskova'nın Kızıl Meydanında tören kıyafetleri giymiş binlerce askerin önünde meydan okuyan bir konuşma yapan Putin, Batılı elitlerin Sovyetler Birliği'nin Nazizmi yenmedeki rolünü unuttuklarını ve şimdi dünya çapında çatışmayı körüklediklerini söyledi.

"Bu tür hırsların nelere yol açtığını biliyoruz. Rusya küresel bir çatışmayı önlemek için her şeyi yapacaktır. Ama aynı zamanda kimsenin bizi tehdit etmesine de izin vermeyeceğiz. Stratejik güçlerimiz her zaman savaşa hazır durumdadır."

Putin'in ülkeyi savaşa hazır hale getirmesiyle Zafer Günü Rusya'nın en önemli resmi günü haline geldi. İkinci Dünya Savaşı'nı hatırlatan Putin, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalini defalarca Nazizme karşı varoluşsal bir savaş olarak tanımladı.

Bu yılki ulusa sesleniş konuşması, birlikleri Ukrayna'da ilerleme kaydederken ve tüm muhalefete rağmen başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından daha önce benzeri görülmemiş bir beşinci dönem için yemin etmesinin hemen ardından geldi.

Putin iki gün önce düzenlenen gösterişli bir açılış töreninde de Ruslara "zafer" vaat etmişti.

71 yaşındaki lider nükleer söylemlerini de arttırdı. Bu hafta başında Rus ordusuna, Ukrayna yakınlarında konuşlu donanma ve birlikleri içeren nükleer silah tatbikatları yapma emri verdi.

Rusya geçtiğimiz yıl Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması'nı (CTBT) onaylamaktan vazgeçmiş ve ABD ile imzaladığı önemli bir silah azaltma anlaşmasından çekilmişti.

Askeri vitrin

Perşembe günü tank ve füze birlikleri Kızıl Meydan'dan geçerken savaş uçağı filoları da havada kükredi.

Başkentte sıkı güvenlik önlemleri alındı ve güvenlik endişeleri nedeniyle batıdaki Kursk ve Pskov bölgeleri de dahil olmak üzere birçok bölgede geçit törenleri iptal edildi.

Moskova'daki geçit töreni, cephedeki hareketlilik nedeniyle geçmiş yıllara kıyasla daha sınırlı tutuldu.

Putin devam eden savaşı, 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra Moskova'nın etki alanına tecavüz ederek Rusya'yı küçük düşürdüğünü söylediği Batı ile mücadelenin bir parçası olarak görüyor.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri, şu anda Kırım dahil Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 18'ini ve Ukrayna'nın doğusundaki dört bölgenin bir kısmını kontrol eden Rusya'yı yenme sözü verdi.

Etkinlikte Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Küba, Laos ve Gine-Bissau liderleri de hazır bulundu.

Rus yetkililer Ukrayna savaşının bugüne kadarki en tehlikeli aşamaya girdiğini söylüyor.

Putin, dünyanın en büyük nükleer güçlerini kapsayan çok daha geniş bir savaş riski konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.