Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Malezya

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Malezya

Malezya Güneydoğu Asya’da bulunan Müslüman coğrafyaları arasında yer alıyor.

35 milyon nüfusa sahip olan Malezya’da nüfusun yaklaşık yüzde 70’ini Müslümanlar oluşturuyor. Bu da ülkede 25 milyona yakın Müslüman olduğu anlamına geliyor.

Malezya coğrafyasına İslamiyet Güneydoğu Asya’daki diğer bölgeler gibi erken bir dönemde, 7’nci yüzyılda Müslüman Arap tüccarlar eliyle ulaştı. İlerleyen yıllarda da Müslüman Arap ve Hint tüccarların etkisiyle bölgede İslamiyet yayılmaya başladı.

1200’lü yılların ardından İslamiyetin geniş çapta yayıldığı Malezya coğrafyasında 1400’lerin ardından kurulan Müslüman devletler de İslamiyetin yayılmasına katkıda bulundu. Bölgede zengin Müslüman sultanlıklar teşkil edildi.

Malezya coğrafyası ilerleyen süreçte bölgedeki Budist devletlerin yanı sıra Hollanda, Portekiz ve İngiltere gibi Batılı sömürgeci güçlerin de saldırılarına maruz kalmaya başladı. 1800’lü yıllarda bölge İngilizlerce tamamen işgal edilerek sömürüldü ve Müslüman Malay halkı sömürgeciler tarafından baskı altına alındı.

Malezya 1957 yılında bağımsızlığını ilan ederken bölgede İslami bir yönetim değil seküler bir sistem teşkil edildi. Malay Müslümanların yaşadığı topraklar farklı devletler arasında parçalanırken Patani gibi bazı topraklar ise Tayland gibi Müslüman olmayan ülkelere bırakıldı.

malezya-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.