Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Nijer

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Nijer

Nijer Batı Afrika’da en kalabalık Müslüman nüfusa sahip coğrafyalar arasında yer alıyor.

Yaklaşık 28 milyonluk ülkede nüfusun tamamına yakını Müslümanlardan oluşuyor.

Nijer coğrafyası İslamiyetle erken bir dönemde tanıştı. İslam ordularının 7’nci yüzyılda Batı Afrika’daki fetihleri sırasında komutanlardan Ukbe bin Nafi’nin Nijer sınırları içerisinde yer alan bazı bölgeleri fethetti. Nijer’in İslamlaşma süreci zamanla hızlandı, özellikle 10’uncu yüzyıl sonrasında Müslüman sayısı arttı.

Nijer’de ilerleyen yıllarda birçok Müslüman devlet kuruldu ve bölge Batı Afrika’da önemli İslami merkezler arasında yerini aldı. 1800’lü yılların başlarında Nijer’deki Müslüman sultanlıklar ile Osmanlı Devleti arasında da bağlar kuruldu.

19’uncu yüzyılın sonlarında Nijer de Batı Afrika’nın geri kalanı gibi Avrupalı sömürgeci güçlerin saldırılarına maruz kalmaya başladı. Bu dönemde Nijer toprakları Fransızlarca işgal edildi ve sömürgeleştirildi, bölgenin Müslüman halkı baskı altına alındı, katledildi ve köleleştirildi.

Nijer 1960 yılında bağımsızlığını ilan etse de ülkede Batı ve özellikle Fransa etkisi devam etti, Batı destekli birçok askeri darbe yapıldı ve Müslümanlara yönelik baskılar sürdü. Son yıllarda bölgede Rusya etkisi artarken Rus destekli askeri yönetimin Müslüman halka yönelik baskı politikaları devam ediyor.

nijer-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.