Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Ürdün

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Ürdün

Ürdün, Arap Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda ve Filistin topraklarının doğusunda yer alan bir Müslüman coğrafyası.

Günümüzde yaklaşık 12 milyon nüfusa sahip olan Ürdün’ün nüfusunun tamamına yakını Müslümanlardan oluşuyor.

İslamiyet Ürdün coğrafyasına ilk olarak Hz. Muhammed döneminde ulaştı. Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer dönemindeki fetihlerle bu coğrafyanın İslamlaşması tamamlandı. Bölge halkı kısa bir süre içerisinde tamamen İslam’ı benimseyerek Müslüman oldu.

Bu coğrafya, kısa süreli Haçlı ve Moğol istilalarına maruz kalmasına rağmen, fethedildiği ilk yıllardan itibaren büyük ölçüde Müslümanların egemenliği altında kaldı. Bu durum Osmanlı Devleti’nin son dönemlerindeki Birinci Dünya Savaşı sürecine kadar devam etti.

1917 yılı ve sonrasında bölge İngiliz destekli bazı Arap kabilelerinin saldırıları sonucu Osmanlı’nın kontrolünden çıktı. Bölgede İngiliz işgalciler tarafından manda idaresi kuruldu. 1946 yılında Ürdün’e bağımsızlık verilse de bu topraklar üzerindeki İngiliz öncülüğündeki Batı etkisi devam etti.

Ürdün halen Batı destekli Haşimi hanedanı tarafından yönetiliyor. Ürdün yönetimi Batılı güçlerin yanı sıra İsrail ile de iş birliği içerisinde. Bu kapsamda Ürdün halkı baskı altında tutulurken, halk Filistin’deki Müslümanlara destek olarak İsrail işgaline karşı durmaktan da alıkonuluyor.

urdun-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.