Rus destekli Burkina Faso, Mali ve Nijer cuntalarından 'savunma ittifakı'

Rus destekli Burkina Faso, Mali ve Nijer cuntalarından 'savunma ittifakı'

Mali, Burkina Faso ve Nijer cuntalarının bir savunma anlaşmasına imza attığı bildirildi.

Mali, Burkina Faso ve Nijer karşılıklı savunma anlaşması imzaladı. 'Sahel Devletleri İttifakı' olarak duyurulan anlaşma kapsamında, üç ülke, olası silahlı isyan ya da dış saldırı tehditlerine karşı birbirlerine yardım edecek.

T24'ün Reuters'tan aktardığına göre anlaşmada, "Anlaşmaya taraf ülkelerden birinin veya daha fazlasının egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırı, diğer taraflara yönelik bir saldırı olarak kabul edilecektir" denildi.

Anlaşma ayrıca üç ülkeyi silahlı isyanları önlemek ya da bastırmak için birlikte çalışmakla da yükümlü kılıyor.

Mali askeri lideri Assimi Goita, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bugün Burkina Faso ve Nijer Devlet Başkanları ile birlikte, kolektif bir savunma ve karşılıklı yardım çerçevesi oluşturmak amacıyla Sahel Devletleri İttifakı'nı kuran Liptako-Gourma sözleşmesini imzaladım" dedi.

Mali Savunma Bakanı Abdoulaye Diop, Mali'nin başkenti Bamako'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu ittifak üç ülke arasındaki askeri ve ekonomik çabaların bir kombinasyonu olacak. Önceliğimiz üç ülkede terörle mücadeledir" dedi.

Söz konusu üç ülke de geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen askeri darbelerin ardından kurulan cunta hükümetlerince yönetiliyor.

Üç ülkedeki cuntanın da Rusya ile yakın ilişkilere sahip olduğu biliniyor.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.