Rus ordusu cephe hattında Ukrayna'ya karşı ilerliyor

Rus ordusu cephe hattında Ukrayna'ya karşı ilerliyor

Rus güçleri ülkenin doğusunda kaybettiği toprakları geri almak için ilerlediği bildirildi.

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Harkiv bölgesinde toprak kazandığını iddia ederken, bazı noktalarda yerel halkı tahliye talimatı verildi.

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın ilerleyişi karşısında önemli bir iletişim merkezi olan Kupyansk ve civarındaki bölgenin boşaltılmasını emreden bir kararname imzalandığını ve tahliyelerin derhal başlatıldığını bildirdi.

Tahliye alanındaki köylerden biri olan Kindrachiva'da dün gece iki kişinin yaralandığı, ancak bombalarla birçok binanın yıkıldığı köyde başka bir ölüm ya da yaralanma vakasının yaşanmadığı bilgisi verildi.

Savaştan önce yaklaşık 25 bin kişinin yaşadığı Kupyansk kentindeki yetkililer, "zor güvenlik durumu" ve artan bombalamalar nedeniyle kent sakinlerine bu sabah bölgesel başkent Harkiv'e doğru tahliye tavsiyesinde bulundu.

Tahliyeler ne anlama geliyor?

Etkilenen bölgeler çoğunlukla Oskil Nehri'nin sol kıyısında, cepheye yakın köyler olup, yaklaşık 12 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

Ukraynalı yetkililer, özellikle çocukların savaşın şiddetlendiği bölgelerden uzaklaştırılması için düzenli olarak tahliye talimatı veriyor.

Yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, bu talimatların can kurtarmak ve Ukrayna ordusunun Rus ilerleyişine karşı kenti daha iyi savunmasını sağlamak için gerekli olduğunu belirtmişti.

Kupyansk yeniden savaş hattında

Ukrayna ordusunun karşı saldırısı yavaşladıkça, Rus güçlerinin daha önce işgal ettikleri bölgeleri Ukrayna'dan geri almak için bastırıyor. 

Ukrayna ordusu, geçen yıl eylül ayında hızlı bir karşı saldırı ile Rus işgalinden geri aldığı Kupyansk kenti ve civarının savunulmasının güç olduğunu kabul etti.

Ordu sözcüsü Sergui Tcherevaty, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Kiev'in saldırıya uğradığında kullandığı yaygın bir ifadeyi tekrarlayarak, "Durum zor, ancak kontrol altında" dedi. Tcherevaty, "Ruslar kendilerini dayatmaya ve savunmamızı aşmaya çalışıyorlar" diye ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı günlük raporunda Kupyansk yönündeki mevzilerini "geliştirdiklerini" bildirdi. Bakanlığın video brifinginde sunulan haritalar, Ukraynalı birliklerin Kupyansk'tan sadece birkaç kilometre ötede olduğunu gösteriyor.

Ancak Rusya'nın, eski mahkumları askeri komuta altına alarak oluşturduğu "Storm Z" olarak bilinen sekiz tugay bölgede ilerleyişini sürdürüyor. Rus ordusu pazartesi günü yaptığı açıklamada üç gün içinde bu şehre doğru üç kilometre ilerlediğini açıkladı. 

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.