Rus savunma bakan yardımcısı rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındı

Rus savunma bakan yardımcısı rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındı

Ülkenin en üst düzey soruşturma organına göre bir Rus savunma bakan yardımcısı rüşvet aldığı şüphesiyle gözaltına alındı.

Soruşturma Komitesi Salı günü yaptığı açıklamada Timur Ivanov'un gözaltına alındığını ve hakkında soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

2016'da savunma bakanlığına atanan 47 yaşındaki Ivanov, Rusya'nın askeri altyapı projelerinden sorumluydu.

Aktivistler Rusya'daki yolsuzluk iddialarını uzun süredir dile getiriyorlar.

Kısa bir süre önce hapishanede ölen eski muhalefet lideri Alexei Navalny tarafından kurulan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (ACF), 2022 yılında Ivanov'u "Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarında inşaat sırasında yolsuzluk planlarına" katılmakla suçlamıştı.

Özellikle de Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'deki inşaat projelerinden kar elde ettiği ve bu kentin büyük bölümünün Ukrayna'nın geniş çaplı işgalini takip eden aylarda Rus bombardımanıyla tahrip edildiği belirtildi.

Soruşturma Komitesi'nin Ivanov'un gözaltına alındığını açıkladığı haberde bakan yardımcısının hakkındaki iddialara ne yanıt verdiği belirtilmedi.

Ivanov'un gözaltına alındığı Rusya ceza kanununun 290. maddesinin 6. bölümü, şüpheli rüşvetin bir milyon rubleyi (10.700 dolar) aşması halinde uygulanıyor.

Söz konusu suçlar büyük para cezaları ve 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.

Ivanov daha önce, şimdiki Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun kısa bir süre valilik yaptığı Moskova bölgesinin başbakan yardımcısıydı ve Şoygu'nun yakın çalışma arkadaşlarından biri olduğu belirtiliyor.

Gözaltı, birçoğunun pozisyonlarını büyük kişisel servetler biriktirmek için kullandığına inanılan Rusya'nın yönetici elitinin bir üyesine karşı ender görülen bir hamle.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gözaltı konusunda önceden bilgilendirildiğini söyledi.

Ivanov, ABD ve İngiltere tarafından yaptırıma tabi tutulmuş olup, kendisini "Rus askeri liderliğinin genel hiyerarşisinde onuncu sırada" olarak tanımlayan Avrupa Birliği tarafından uygulanan seyahat yasağı ve malvarlığının dondurulmasına da tabi tutulmaktadır.

Kaynak: Mepa News, BBC

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.