Rusya'da seçimlere katılım oranı yüzde 45'te kaldı

Rusya'da seçimlere katılım oranı yüzde 45'te kaldı

Rusya'da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması seçiminin kesin olmayan sonuçlarına göre 5 parti parlamentoya giriyor.

Rusya'da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması seçiminin kesin olmayan sonuçlarına göre 5 parti parlamentoya giriyor.

Yurt dışında yaşayanlar dahil 110 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, 39 federatif bölgenin parlamentosu ile bazı bölgelerdeki yönetici ve mahalli seçimler 17-19 Eylül arasında düzenlendi.

Rusya Merkez Seçim Komisyonunun verilerine göre, katılım oranı yüzde 45,15 oldu.

Buna göre, Devlet Duması'ndaki 450 sandalye için 14 partinin yarıştığı seçimde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya yüzde 48,34, Komünist Parti yüzde 20,79, Liberal Demokrat Parti yüzde 8,29, Adil Rusya yüzde 7,48, Yeni İnsanlar Partisi yüzde 6,23 oy ile yüzde 5 barajını geçiyor.

Çeçenistan, Dağıstan, Mordovya, Tuva cumhuriyetlerinin aralarında bulunduğu 12 federal bölgede başkan ve vali seçimi, 39 bölgede parlamento seçimi, 19 bölgede ara seçim, 11 bölgenin idari merkezinin parlamento seçimi ve 5 şehirde yerel seçimdeki oy sayımı da devam ediyor.

Putin'in partisinin oy oranı düşüyor

2016'daki seçimlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya yüzde 54,20 oy alarak 343 milletvekili ile tarihinde en çok sandalyeye sahip olmuş ve iktidarda kalmıştı. Komünist Parti yüzde 13,34 oy, Liberal Demokrat Parti yüzde 13,14 oy, Adil Rusya ise yüzde 6,22 oy oranı ile parlamentoya girmişti.

Putin’in partisi Birleşik Rusya'nın seçimleri önde tamamlayacağı kesinleşti.

Devlet kontrolündeki VTsIOM tarafından yapılan anketler, Rusların yüzde 30'dan daha azının partiye oy vermeyi planladığını göstermişti.

68 yaşındaki Putin, popülerliğini korurken, Birleşik Rusya, yıllarca süren ekonomik durgunluğun ardından yaşam standartlarının düşmesiyle halk desteğinde azalma yaşıyor.

Ancak iktidar partisinin alt mecliste üçte iki çoğunluğu elinde tutması bekleniyor. Parti, böylece yasal değişiklikleri direnç göstermeden geçirebilecek.

Muhalefetin adaylarına engelleme

Ülkedeki seçimler muhalefet tarafından eleştiriliyor. Seçimlere değişik gerekçelerle aşırıcılık ile ilgili yasada yapılan değişiklikler nedeniyle ciddi sayıda muhalif ve bağımsız adayların katılmasının engellendiği iddiasında bulunuyor.

Muhaliflerin seçimlerden sonra ülke genelinde eylemler başlatabileceği de değerlendiriliyor.

Kaynak: Euronews

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.