Rusya'dan Kuzey Kore ile ilişkileri derinleştirmek için yeni hamle

Rusya'dan Kuzey Kore ile ilişkileri derinleştirmek için yeni hamle

Ziyareti ilk olarak Kuzey Kore'nin KCNA devlet medyası duyurdu.

Rusya istihbarat servisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dış istihbarat şefinin Moskova ve Pyongyang arasındaki ikili işbirliğini derinleştirmek ve daha geniş bölgesel güvenliği görüşmek üzere bu hafta Kuzey Kore'ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini duyurdu.

SVR'den yapılan açıklamada, KGB'nin Birinci Ana Müdürlüğü'nün halefi olan Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin'in 25-27 Mart tarihlerinde Pyongyang'ı ziyaret ettiği belirtildi.

Ziyareti ilk olarak Kuzey Kore'nin KCNA devlet medyası duyurdu.

SVR, Narışkin'in Kuzey Kore Devlet Güvenlik Bakanı Ri Chang Dae ile görüştüğünü belirtti.

Rus devlet haber ajansı TASS'ın SVR'den aktardığına göre görüşmede "uluslararası durumun gelişimi, bölgesel güvenliğin sağlanması ve dış güçlerin baskısını arttırma girişimleri karşısında Rusya-Kuzey Kore işbirliğinin derinleştirilmesi gibi güncel konular" ele alındı.

KCNA, iki tarafın "düşman güçlerin giderek artan casusluk ve komplo hamleleriyle" başa çıkmak için işbirliğini daha da arttırmayı görüştüğünü söyledi.

Putin, 2022'de Ukrayna'nın işgalinden bu yana Kuzey Kore ile bağlarını daha da derinleştirdi ve ABD ile müttefikleri, Kuzey Kore'nin Rusya'ya önemli miktarda füze sevkiyatı yaptığını söyleyerek bu durumu kınadı.

Hem Rusya hem de Kuzey Kore bu eleştirileri defalarca reddetti. Moskova, istediği ülkeyle ilişkilerini geliştireceğini ve Pyongyang ile işbirliğinin uluslararası anlaşmalara aykırı olmadığını söylüyor.

Kremlin'in Şubat ayında yaptığı açıklamaya göre Putin, Kim Jong Un'a lüks bir Rus Aurus limuzini hediye etti.

Kuzey Kore'nin iktidardaki Kore İşçi Partisi'nin uluslararası departmanının direktörü Kim Song Nam başkanlığında Vietnam'ı ziyaret eden bir Kuzey Kore heyeti de Salı günü Hanoi'de Vietnam Komünist Partisi merkez komitesi sekretaryasının daimi üyesi Truong Thi Mai ile bir araya geldi.

KCNA'ya göre ikili işbirliğinin güçlendirilmesi ve ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldı.

Görüşmeler, Pyongyang'ın COVID-19 karantinalarının ardından diplomatik angajmanını genişletmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.