Selin vurduğu Libya'da salgın hastalık tehlikesi

Selin vurduğu Libya'da salgın hastalık tehlikesi

Selin ardından Libya'da kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor.

Daniel kasırgasının neden olduğu sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Libya'da yardım çalışmaları devam ederken, salgın hastalıkların ortaya çıkmasından endişe ediliyor. Ülkede görev yapan uluslararası yardım kuruluşları, özellikle felaketten en çok etkilenen, ülkenin doğusundaki Derne kentinde insanı durumu "felaket" diye nitelendirerek koleranın yayılabileceği uyarısında bulunuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden yapılan açıklamada, yardım çalışmalarında yaşanan kaosa dikkat çekilerek, "Burada yardımların koordine edilmesi elzem" ifadesi kullanıldı.

BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de Cenevre'de yaptığı açıklamada, "hayatta kalanların kolera endişesi ve temiz içme suyu eksikliği nedeniyle acilen barınma, gıda ve temel tıbbi bakıma gereksinim duyduğunu" belirtti.

Arab News gazetesi, başkent Trablus'taki Sağlık Bakanlığının Derne'de yeraltı sularının insan ve hayvan cesetleri, çöp ve kimyasal maddelerle kirlendiği uyarısında bulunduğunu duyurdu. Gazete Sağlık Bakanı İbrahim El Arabi'nin, "İnsanlardan Derne'deki su kuyuları ve kaynaklarına yaklaşmamalarını istiyoruz" açıklamasına yer verdi.

El Wasat adlı haber portalına konuşan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi Başkanı, doğudaki Derne kentinde 55 çocuğun kirli su nedeniyle hastalandığını söyledi. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Tıbbi Operasyonlar Sorumlusu Manoella Carton da, "Böyle bir felaketin ardından hastalıkların kirlenmiş içme suyu ile yayılmasından endişe ediyoruz" açıklamasını yaptı. Ülkede çok sayıda gönüllü olduğuna dikkat çeken Carton, "Herkes yardım etmek istiyor ama çok kaotik bir ortam var" dedi. Felaketin yaşandığı yerlerde nerede neye ihtiyaç duyulduğunun anlaşılmasını tespit etmek için saatlerce trafikte beklediklerini ifade eden Carton, insanların psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu da hatırlattı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin (IFRC) Bölgedeki Sorumlusu Beşir Ömer ise yardımlar konusunda iletişim sorunun olduğuna dikkat çekerek, "Libya'da insani durum felaket. İhtiyaçlar, burada çalışan yerel ve uluslararası bütün kurum ve kuruluşların yapabileceğinden çok daha fazla" diye konuştu.

Libya'yı vuran Daniel kasırgasının yol açtığı seller ve Derne'de iki barajın yıkılması nedeniyle şu ana dek en az 13 bin 930 kişi yaşamını yitirdi. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar var. Uluslararası Kızıl Haç Bingazi'ye 5 bin ceset torbası gönderirken, Derne'nin Belediye Başkanı Abdulmunim el Gaysi, 19 ila 20 bin kişinin yaşamını yitirmiş olabileceğini söyledi.

Kaynak: DW Türkçe

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.