Somali'de Eş Şebab'tan sivillere uyarı: Hükümet binalarından uzak durun

Somali'de Eş Şebab'tan sivillere uyarı: Hükümet binalarından uzak durun

Somali'nin başkenti Mogadişu'da geçtiğimiz gün düzenlenen saldırıların yankıları sürüyor.

Somali, 29 Ekim Cumartesi günü başkent Mogadişu'da Eğitim Bakanlığı binasına düzenlenen bombalı araç saldırılarıyla sarsıldı.

Araçların peş peşe infilak ettirilmesi sonrası bölgede çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi.

Hükümet kaynakları saldırıda en az 120 kişinin öldüğünü ve 300 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Mogadişu yönetimi ve Eş Şebab'ın açıklamaları

Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud, saldırının ardından yaptığı açıklamada, patlamalarda 100 kişinin öldüğünü, 300 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Mahmud, ölü ve yaralıların arasında çok sayıda sivilin olduğunu dile getirdi.

Bir süre sonra ölü sayısının 120'yi geçtiği belirtildi. Eş Şebab ise saldırıda sivilleri değil hükümet güçlerini hedef aldıklarını öne sürdü.

Hareketin yaptığı açıklamada, saldırıda hedef alınan Eğitim Bakanlığı binasında silah altına alma işlemleri yapıldığı ve bölgenin bu sebeple hedef alındığı kaydedildi. Saldırıda ölenlerin hükümet güçlerine mensup kişiler olduğunu dile getiren Eş Şebab, saldırı saatinde bölgeye çıkan yolların kapalı olduğunu ve sivillerin bölgeye erişiminin mümkün olmadığını savundu.

"Hükümet binalarından uzak durun"

Eş Şebab'ın saldırıya ilişkin ikinci açıklaması ise, olaydan birkaç gün sonra yapıldı.

Açıklama, Eş Şebab'ın üst düzey isimlerinden Mahad Karate (Abdurrahman Muhammed Varsame) tarafından yapıldı.

Varsame, saldırının Eğitim Bakanlığı binasını ve içerisinde çalışanları hedeflediğini, saldırıda ölenlerin 69'unun hükümet güçleri ve görevlileri olduğunu savundu.

İlk bombalı aracın sivillerin bulunmadığı bir bölgede bakanlık binasını hedeflediğini ifade eden Eş Şebab liderlerinden Varsame, bölgeye gönderilen ikinci bombalı aracın ise yolda, hükümet güçlerinin ateş açması sonucu, hedefine varmadan infilak ettiğini öne sürdü.

Varsame'ye göre hedefine varmadan infilak eden araç sebebiyle hükümet güçlerinin yanı sıra siviller de zarar gördü.

Olayda ölen ve yaralanan sivillerden dolayı üzüntülü olduğunu dile getiren Varsame, bu duruma hükümet güçlerinin açtığı ateşin yol açtığını iddia etti. Varsame "Müslümanların kanını dökmek istemediklerini ve bunun haram olduğunu" söyleyerek, sivillere hükümet binalarından uzak durmaları çağrısında bulundu.

Eş Şebab daha önce de, Mogadişu yönetiminin savaş ilanı sonrasında sivilleri uyarmış ve hükümet binalarından uzak durulması çağrısı yapmıştı.

Eş Şebab'ın 29 Ekim'de düzenlediği Mogadişu saldırısında sivillerin hayatını kaybetmesi ve yaralanması tepkilere yol açmıştı. Saldırıda özellikle şarapneller sebebiyle çok sayıda sivil yaralanırken, birçok kesim ve taraftan Eş Şebab'a tepki gelmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.