Sudan'da iç savaş yayılıyor, binlerce sivilin hayatı tehlikede

Sudan'da iç savaş yayılıyor, binlerce sivilin hayatı tehlikede

Sudan'ın Darfur bölgesinde çatışmalar yoğunlaşırken binlerce sivilin çatışmalar sebebiyle hayatını kaybetmesinden endişe ediliyor.

Sudan'da çatışmalar Kuzey Darfur eyaletinin başkenti Faşir şehrine yaklaşmış durumda.

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) haftalar süren çatışmaların ardından Sudan ordusunun bölgedeki son kalesine yaklaşıyor. Yerel kaynaklar çatışmalar nedeniyle yaklaşık 800 bin sivilin hayatının tehdit altında olduğu uyarısında bulunuyor.

New Arab'ın haberine göre Sudanlı aktivistler HDK'nin eyalette zemin kazanması, köylere saldırması ve yoğun bombardımanları nedeniyle Faşir şehrinin kuşatma altına alınmak üzere olduğunu ifade etti.

Faşir, Batı Darfur bölgesinde HDK'nin kontrolü altında olmayan son büyük şehir. HDK geçtiğimiz yıl Darfur'daki diğer dört eyalet başkentini kontrol altına almıştı. Bu bölgelerdeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 700 bin sivil Faşir ve çevresine sığınmıştı.

Bölge kaynakları HDK'nın Sudan ordusunun bölgedeki ana piyade üssünden yaklaşık sekiz kilometre uzakta olduğunu ve şehre birçok yönden ilerlediğini vurguluyor.

HDK'yı oluşturan Cancavid milisleri geçmişte de Darfur bölgesindeki katliamlarla suçlanıyordu.

HDK'nın Darfur'u tamamen ele geçirmesinin bölgede sivil katliamları artırmasından endişe ediliyor.

Birinci yılını geride bırakan Sudan İç Savaşı'nda resmi rakamlara göre şimdiye dek 14 bini aşkın sivil hayatını kaybetmiş durumda. Ancak gerçek rakamların bunun çok daha üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.