Suriye: Dera'da 2021 yılında Esed rejimi en az 280 kayıp verdi

Suriye: Dera'da 2021 yılında Esed rejimi en az 280 kayıp verdi

Suriye'nin güneyinde 2021 yılı boyunca Rusya ve İran destekli Esed rejimine yönelik saldırılar hız kesmedi.

Suriye'nin güneyinde 2021 yılı boyunca Rusya ve İran destekli Esed rejimine yönelik saldırılar hız kesmedi.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere ve Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) raporuna göre, Esed rejimine bağlı güçler Dera'da yıl boyunca en az 280 kayıp verdi.

Muhalif grupların bölge genelinde düzenlediği saldırılarda 2021 yılında verilen kayıplar şöyle:

- Esed rejimi askerleri ve istihbarat personeli: 201 ölü

- Rejime katılan eski muhalifler: 43 ölü

- Rejimle uzlaşıp silah bırakan muhalifler: 57 ölü

- Rus destekli Beşinci Kolordu: 20 ölü

- Baas Partisi yetkilileri: 19 ölü

Söz konusu rakamların gerçekte daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamlara göre Dera'da rejimin verdiği kayıplar 2021 yılına göre artış gösterdi.

2021 yılında rejimin Dera genelindeki saldırılarında resmi rakamlara göre 16 muhalif, yaklaşık 300 de sivil hayatını kaybetti. 35 bin kişi de rejim saldırıları sebebiyle yerlerinden oldu.

Dera ili

Rusya ve İran destekli Esed rejimi, 2018 yılının Haziran ayında Suriye'nin güneyinde muhaliflerin elindeki bölgelere yönelik nihai saldırısını başlatmıştı. Saldırıların başlamasından yaklaşık bir ay sonra, 13 Temmuz'da Dera kent merkezi Esed rejimi tarafından ele geçirilmişti. Bu tarihin ardından ülkenin güneyinde muhalifler, kaleleri sayılan bölgeler fiilen kaybetmiş oldu.

Bir süre sonra Esed rejimi Kuneytre ilindeki bölgeleri de ele geçirdi. Böylece Suriye'nin güneyinde muhaliflerin hiçbir hakimiyeti kalmadı. Bölgedeki muhalif güçlerin bir kısmı İdlib'e gitmeyi tercih ederken, bazıları da Esed rejimiyle uzlaşmayı seçti. Rusya aracılığında Esed rejimiyle uzlaşan muhaliflerin bir bölümü silah bıraktı. Bir bölüm muhalif ise Esed rejimine katılarak varlıklarını devam ettirdi.

Silahlı muhalefet taban kazandı

Ancak, af ve uzlaşı anlaşmalarına rağmen Suriye'nin güneyinde Esed rejiminin baskıları devam etti. Zorla askere alma, eski muhalif isimlere yönelik suikastlar, kaçırma gibi uygulamalar giderek arttı. Bu durum, Dera merkezli olmak üzere bölgede silahlı muhalefetin tekrar taban kazanmasına yol açtı.

Muhalif güçler bölgede gerilla tipi saldırılarına 3 yılı aşkın süredir devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.