Suriye: Güneydeki gerilim Rusya'nın olası İdlib operasyonunu baltalayabilir mi?

Suriye: Güneydeki gerilim Rusya'nın olası İdlib operasyonunu baltalayabilir mi?

Gerginliğin git gide arttığı Suriye'nin güneyinde halkın Beşar Esed rejimine tepkisinde ve rejimi askeri hareketliliğinde artış olduğu ifade ediliyor.

Suriye'nin güneyindeki gerginliğin giderek arttığı bildiriliyor.

2018 yılında bu bölgelerin önemli bölümü anlaşmalı olarak tamamen Rusya ve İran destekli rejim kontrolüne geçmiş ama anlaşma gereği bazı bölgeler çok sınırlı bazıları ise fiili özerklikler kazanmıştı. Hatta bu anlaşmaya katılan muhalifler hafif silahlarını rejime teslim etmemişlerdi.

Anlaşma zamanla 'çürüdü'

Fakat zamanla Esed rejiminin bu anlaşmayı tanımadığı, bölgede geniş çaplı baskı ve tutuklamalara giriştiği gözlemlendi.

Anlaşmada yer alan şartların ve taahhütlerin aksine Esed rejimi hafif silahları da toplamaya çalıştı ve bu bölgede tanıdığı kısmi özerkliği de yok sayan hamlelerde bulundu.

Rejim uçakları alçak uçuşa başladı

Rejimle yapılan son anlaşmayla Dera'daki muhaliflerde kalan 2 binden fazla hafif silahın teslimi istendi. Fakat anlaşmalı eski muhalifler bunu reddettiler. Esed rejiminin gözdağı olarak bu bölgelerde alçak irtifada askeri uçuşlar gerçekleştirdiği aktarılıyor. 

İddialara göre Rusya, Esed rejimine ani bir kararla bu itirazları sert biçimde bastırmaya girişmesinin kötü sonuçları olacağı tavsiyesinde bulunuyor.

Rusların, kaynakları zayıflayan Esed rejiminin Suriye'nin güneyinde çok boyutlu bir isyanla baş edemeyeceğinden endişe duyduğu belirtiliyor.

Bölgede Esed rejimine yardımcı olmak üzere bulunan Rus uzmanların bu nedenle rejim ve anlaşmalı muhalifler arasında arabulucu olmaya çalıştığı belirtiliyor. 

Esed rejimi bir taraftan Rusya'nın tavsiyesiyle temkinli davranırken diğer taraftan da bölgedeki muhalefeti yeni bir katliam dalgasıyla ve yıkımla da tehdit etmeyi ihmal etmiyor. Bölgedeki pek çok yerleşim birimi ilan edilmemiş fiili bir askeri kuşatma altında olduğu aktarılıyor.

Sadece 32 tutuklu serbest bırakıldı

Esed rejimi kontrolündeki güney bölgelerde siyasi tutukluların serbest bırakılacağı açıklamış ancak binlerce tutuklunun salınması beklenirken bu sayı 32'de kalmıştı.

Serbest bırakılanların esirlerin sınırlı sayıda kalması ve oldukça zayıflamış bir şekilde görüntülenmeleri rejimin bu hamlesini aleyhine döndürmüştü.

Suriye'de rejim kontrolündeki bölgelerin genelindeki ekonomik krizin de bölge halkının Beşar Esed rejimine olan tepkisini daha da artırdığı ifade ediliyor.

İdlib'e yönelik operasyona hazırlandıkları iddia edilen Rusya ve rejim güçlerinin, planlarından kendilerini alıkoyabileceğini düşündüklerinden, Suriye'nin güneyindeki kitlesel bir ayaklanmanın önüne geçmeyi en öncelikli amaç olarak gördükleri ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.