"Suudi Arabistan-Yemen sınırında dört ayda 430 göçmen öldürüldü"

"Suudi Arabistan-Yemen sınırında dört ayda 430 göçmen öldürüldü"

"Suudi Arabistan'ın Yemen sınırında topçu ateşi ve silahlarla Etiyopyalı göçmenleri öldürdüğü bildirildi.

(Fotoğraf: Uluslararası Göç Örgütü)

Yemen'den Suudi Arabistan'a geçmek isteyen Etiyopyalı göçmen işçilerin sistematik olarak Suudi güvenlik güçlerince kasten öldürüldüğü bildirildi.

Middle East Eye'ın (MME) haberine göre, göç üzerine yaptığı araştırmalarla bilinen Karma Göç Merkezi (MMC) yayımladığı bir raporda, Etiyopyalı göçmenlerin Suudi Arabistan yetkililerince hafif silahla ve topçu ateşiyle hedef alındığını açıkladı.

MMC Yöneticisi Bram Frouws, MEE'ye yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'daki hak ihlalleriyle ilgili olarak durumun devam ettiğini ve kritik olduğunu ifade ederek "Tecavüz dahil cinsel istismar oldukça yaygın. Suudi Arabistan ile Yemen arasındaki kuzey sınırında fiziksel şiddet, işkence, zorla gözaltı var. Herkes silahla vurulmak ve etrafında ölen kişilerden bahsediyor." diye konuştu.

"430 göçmen Suudi Arabistan ateşinde öldü"

Suudi Arabistan-Yemen sınırında, 1 Ocak - 30 Nisan 2022 tarihleri arasında Suudi Arabistan güçlerinin açtığı ateşte, 430 göçmen öldürülmüş ve 650 göçmen yaralanmıştı.

Etiyopyalı göçmenlere yönelik saldırılar ve katliamlar, İran destekli Husilerin kontrolündeki El-Cevf ve Sadah arasındaki güzergahta gerçekleşiyor. Saldırılar ayrıca Suudi Arabistan'ın Cizan kentinde de meydana geliyor.

Birleşmiş Milletler'in çeşitli Özel Raportörleri ve Çalışma Grupları, Suudi Arabistan sınır güçlerince öldürüldüğü belirtilen Etiyopyalı göçmenlerin durumuna ilişkin bir belge yayımlamıştı.

Belgede, Suudi güvenlik güçlerinin en az 16 olayda sınır bölgelerinde hareket halinde olan göçmen toplulukları topçu ateşiyle hedef aldığı belirtiliyordu.

Geçiş noktası

Suudi Arabistan-Yemen sınırı, Afrika ülkelerinden Suudi Arabistan'a ulaşmak isteyen göçmenler için büyük bir geçiş noktası haline geldi.

Söz konusu sınırı aşmaya çalışan göçmenlerin bilhassa Etiyopya uyruklu olduğu belirtiliyor.

Suudi Arabistan güçlerinin sınırda Etiyopyalı göçmenlere yönelik hak ihlallerine ilişkin henüz herhangi bir soruşturma başlatılmadığı biliniyor.

Riyad yönetimi, söz konusu iddiaları reddederken olaylara dair herhangi bir kanıt elde edemediklerini açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.