Suudi Arabistan'da kadınların çalışma oranı iki katına çıktı

Suudi Arabistan'da kadınların çalışma oranı iki katına çıktı

Suudi Arabistan tüm reformlara rağmen halen kadınların iş gücüne katılında dünya ortalamasının gerisinde kalmaktan şikayetçi.

Suudi Arabistan'da kadınların iş gücüne katılımı her geçen gün daha da artıyor. Ancak bu artışa rağmen oranın halen "küresel ortalamanın" altında kaldığı ifade ediliyor.

Middle East Eye'ın haberine göre, perşembe günü Washington'da Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü (AGSIW) tarafından düzenlenen "Suudi Arabistan'da kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesi" konulu panelde uzmanlar, Suudi Arabistan'ın yüksek gelir ve eğitim seviyesine sahip olduğunu ancak Suudi kadınların iş gücüne katılımının halen beklenildiği kadar yüksek olmadığını söyledi.

"Liderlik pozisyonları erkeklerin elinde"

AGSIW'de geçici araştırmacı olan Eman Alhussein, kadınların perakende sektöründe çalışmasına ilk kez 2012 yılında izin verildiğini ve bunun bir tepki olmadan gerçekleşmediğini belirtirken, "Bence son on yıl, kadınların iş gücünde güçlenmesi ve üretim açısından oldukça dikkat çekici oldu" dedi ve ekledi:

"Kadınların ve perakendenin artan tanıtımı başlangıçta yavaş ve küçük olsa da, kadınların görünürlüğünü artırdığı ve katkılarını normalleştirdiği için bu çok önemli bir adımdı."

AGSIW'de misafir araştırmacı olarak görev yapan Tim Callen, son altı yılda Suudi Arabistan'da kadınların iş gücüne katılım oranının iki katına çıkarak yüzde 17,5'ten yüzde 35'e yükseldiğini söyledi.

Callen sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak karşılaşılan güçlükler açısından bakıldığında, çok etkileyici olduğunu düşündüğüm ilerlemeye rağmen, kadınların iş gücüne katılım oranı hala yüzde 50'nin biraz üzerinde olan küresel ortalamanın oldukça altındadır."

"Ve -Suudi Arabistan'da- kadın işsizlik oranı erkek oranından üç kat daha yüksek. Yani etkileyici bir ilerleme var ama daha gidilecek çok yol var."

Swarthmore College'da ekonomi doçenti olan Jennifer Peck, kadınların iş gücüne katılımının artmasının Suudi Arabistan'da kadınların eğitimine yatırım yapılması, vesayet sistemi ve araba kullanma yasağının kaldırılması gibi sosyal reformlarla birçok açıdan ilgili olduğunu belirtiyor.

"Kadınların ekonomik beklentilerinin son 15 yılda Suudi Arabistan'da olduğu kadar değiştiği başka bir ülke düşünmek zor. Suudi Arabistan kadınların eğitimine yatırım yapıyor," diyen Peck konuyla ilgili, "Yani bu uzun bir yükseliş dönemi oldu ve bence ülke bu uzun vadeli yatırımın meyvelerini toplamaya başlıyor." ifadelerini kullanıyor.

Muhammed bin Selman ve reformları

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman son yıllarda krallıkta birçok "sosyal reform" gerçekleştirdi ancak bununla birlikte siyasi muhalefeti bastırma çabalarını da artırdı birçok din adamı ile düşünürü sosyal medya hesaplarından yaptıkları eleştirel paylaşımlar nedeniyle hapse attı.

Bir hak grubuna göre, Ağustos ayında Suudi Arabistan ortaokul öğrencisi bir kıza siyasi mahkumları destekleyen sosyal medya mesajları paylaştığı için 18 yıl hapis ve seyahat yasağı cezası verdi.

Peck'e göre Suudi Arabistan'daki değişimler hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Peck, 15 yılın iş gücü piyasasında değişikliklerin tam olarak etkisini göstermesi için uzun bir süre olmadığını belirtti. Bunun büyük bir kısmı çocuk sahibi olmak ve kariyer yapmak isteyen kadınlara verilen destekle ilgili.

Değişimin bir gecede gerçekleşmediğini ve çocuk bakım sektörünün büyümesinin Suudi Arabistan'da yüksek bir öncelik olduğunu da sözlerine ekledi.

Peck, "Kadınlar çalışmak istiyor ve hükümet de onları desteklemek ve çocuk bakımı bulmalarına yardımcı olma arayışında. Ancak insanların küçük çocukları için istedikleri yüksek kaliteli bakım oldukça az. Bu büyüyen bir sektör ama bir gecede büyüyecek bir sektör değil." diyor.

Peck, "Tüm bu reformlara ve bunun gerçekleşmesi için oluşturulan alana baktığınızda daha fazla zamana ihtiyaç olduğu görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum