Suudi futbol kulübü Kasım Süleymani heykeli nedeniyle İran'da maça çıkmadı

Suudi futbol kulübü Kasım Süleymani heykeli nedeniyle İran'da maça çıkmadı

Yaklaşık 60 bin seyirci İsfahan kentindeki maçı izlemek için bir araya gelmişti.

Pazartesi günü İran'da Suudi Arabistan'ın "El İttihad" kulübünün İran'ın Sepahan takımına karşı oynayacağı futbol maçı, Suudi takımının stadyumda Devrim Muhafızları Ordusu'nun eski komutanı Kasım Süleymani'nin heykeli nedeniyle durduruldu.

Suudi futbol takımı heykelin kaldırılmaması nedeniyle maça çıkmayı reddetti.

Süleymani, Ocak 2020'de Bağdat havaalanında bir ABD insansız hava aracı saldırısı sonucu öldürülmüştü.

Suudi Arabistan'ın Al-Ekhbariya TV kanalına göre El İttihad, İran tarafının heykeli kaldırmayı reddetmesi üzerine maça çıkmama kararı aldı.

Maçın İran'ın merkezi İsfahan kentindeki Nakş-ı Cihan Stadyumunda oynanması planlanıyordu ve Sepahan ile El İttihad arasındaki Asya Şampiyonlar Ligi karşılaşmasını izlemek üzere yaklaşık 60.000 seyirci toplanmıştı.

İranlı taraftarlardan tepki

Sosyal medyada stadyum içinden paylaşılan videolarda Sepahan taraftarlarının "Futbolda siyaset istemiyoruz" ve "Heykeli kaldırın" gibi tezahüratlarla Süleymani heykeline itirazlarını dile getirdikleri görülüyor.

Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) maçın iptalini "beklenmedik ve öngörülemeyen koşullara" bağladı.

AFC yaptığı açıklamada olayın soruşturulmak üzere ilgili komiteye sevk edileceğini duyurdu.

İran devlet medyası tarafından aktarılan açıklamada Sepahan kulübünün maça çıkmama kararı alan El İttihad'ı AFC'ye şikayet edeceği belirtildi.

Bu yılki Asya Şampiyonlar Ligi, 2016'dan bu yana Suudi Arabistan ve İran kulüplerinin kendi sahaları ve deplasman maçları yapma izni aldıkları ilk turnuvayı temsil ediyor.

2016 yılında Besic olarak bilinen ve Devrim Muhafızlarına bağlı İranlı milislerden oluşan bir grup Tahran'daki Suudi Büyükelçiliğine saldırmıştı.

İran ve Suudi Arabistan arasında Mart ayında Çin'in ara buluculuğuyla diplomatik ilişkiler yeniden kurulmuştu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum