Taliban, istismara uğrayan çocukları kurtardı

Taliban, istismara uğrayan çocukları kurtardı

Afganistan'ın Ferah vilayetinde Taliban tarafından düzenlenen operasyonda hükümet güçlerince alıkonulan çocuklar kurtarıldı.

Afganistan'ın Ferah vilayetinde Taliban tarafından düzenlenen operasyonda hükümet güçlerince alıkonulan çocuklar kurtarıldı.

Taliban'a bağlı medya organı "Al Emara" tarafından Afganistan'ın batısındaki Ferah ilinde hükümet güçlerinde karşı düzenlenen saldırılara ilişkin yaklaşık yarım saatlik bir video yayınlandı.

Yayınlanan videoda, ABD destekli Kabil hükümeti güçlerinin Ferah ilinde bulunan kontrol noktaları ve karakollarına yönelik Taliban tarafından gerçekleştirilen saldırılara ait görüntüler yer alıyor.

Görüntüler arasında dikkat çeken ayrıntı ise, Ferah iline bağlı Rud ilçesinde ABD destekli Kabil hükümeti güçlerine ait bir askeri merkeze düzenlenen saldırılarda iki çocuğun kurtarılması oldu.

Hükümet güçlerine ait merkeze yönelik düzenlenen saldırıda yaşları küçük iki çocuk Taliban tarafından kurtarılarak bölgeden uzaklaştırılıyor.

1-001.jpeg

ekran-resmi-2018-03-20-12.50.03.jpg

Görüntülerde çocuklardan birisinin boynundan yaralanmış olduğu görülüyor.

"Buraya zorla getirildik"

Taliban savaşçılarından birisi baskının düzenlendiği askeri merkezde çocuklara, "Siz buraya kendiniz mi geldiniz yoksa zorla mı getirildiniz?" sorusunu yöneltiyor. Sorunun sorulduğu çocuk ise, "Zorla getirildik" cevabını veriyor.

"Çocuklar cinsel köle olarak kullanılıyor"

ABD destekli Kabil hükümeti güçleri arasında oldukça yaygın olan, yerel tabir ile "Baça bazi" olarak bilinen "gelenek" aslında pedofili olarak değerlendiriliyor.

ABD ordusuna bağlı SIGAR tarafından geçtiğimiz dönemde hazırlanan bir raporda, Afgan ordusunda özellikle erkek çocuklara yönelik cinsel istismarın ciddi boyutlara vardığı ifade edilmişti.

Raporda, bölgede halen büyük bir problem olarak görülen "baça bazi", yani küçük erkek çocukların dans ettirilmesine dayalı bir gelenek de kendine rahatlıkla yer buluyor.

Rapora göre bazı Afgan ordusu komutanları küçük çocukları cinsel köle olarak esir tutuyor. Çocuk ve ergen yaştaki çocuklar kimi zaman esir tutularak, kimi zaman da ailelerine zarar verme ve öldürme tehditleriyle cinsel istismara maruz bırakılıyor.

Kabil hükümeti devlet başkanı Eşref Gani her ne kadar 2015 yılında bunun önüne geçileceğinin sözünü verse de bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmış değil. Ülkede çocukların cinsel istismarı, özellikle gücü elinde bulunduran hükümete yakın savaş ağaları ve Afgan Ulusal Ordusu eliyle sürdürülüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.