Taliban lideri Ahundzade'den bayram mesajı

Taliban lideri Ahundzade'den bayram mesajı

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade, Ramazan Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, Afganistan'da güncel duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade, Ramazan Bayramı sebebiyle bir mesaj yayınladı. 

Ahundzade, mesajında birçok güncel konuya değindi.

Taliban'ın resmi internet sitesinde "Muhterem Emiru'l Mü'minin, Şeyhu'l Hadis Mevlevi Heybetullah Ahundzade'nin Ramazan Bayramı Münasebetiyle Yayınladığı Tebrik Mesajı" başlığıyla yayınlanan mesajdan satır başları şu şekilde:

"Zaferin eşiğindeyiz"

- Ahundzade mesajında, bu bayramda "Allah'ın yardımıyla Afganistan'da tamamen hürriyet ve bağımsızlığı elde etmenin eşiğinde olduklarını" ifade etti. Taliban lideri "son 20 yıllık cihad sürecinde şehitlerin, yetimlerin, dulların, yerinden edilenlerin ve çile çekenlerin arzuları gerçek oluyor" şeklinde konuştu. Ahundzade, ülkede şeriat hukukunun uygulanacağı ve Afganistan'ın gerçekten kalkınacağı İslami bir hükümet kurulacağını vurguladı.

- Taliban lideri Ahundzade, savaş sürecinde Afganistan'ın büyük sorunlar yaşadığını ve yeniden inşa edilmeye ihtiyaç duyduğunu söyleyerek, tüm Afganlara, ülkenin yeniden inşası için el ele verme çağrısında bulundu. İslami ilkeleri ve milli maslahatları rehber edinmenin gerekliliğini savundu.

"Herkese kapımız açık"

- Mesajda Taliban'ın geçmişte kendisine düşmanlık beslemiş de olsa tüm Afganlara kapısının açık olduğu, bu tutumlarının affedileceği ve "doğru yola gelinmesi gerektiği" belirtildi.

- Heybetullah Ahundzade açıklamasında ABD'nin çekilme sürecine de değindi. ABD'nin ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çekilmesinin iyi bir adım olduğunu ifade eden Ahundazde, Doha Anlaşması'nın uygulanmasının gerektiğini, ABD'nin bu anlaşmayı birçok kez ihlal ederek geniş çaplı maddi ve insani kayıplara yol açtığını dile getirdi.

- Ahundzade kendilerinin şeriata uygun olarak sözlerinde durduklarını, ancak ABD tarafının yaptırımları kaldırmadığını, esirleri serbest bırakmadığını ve ülkeden çekilme tarihini Mayıs'tan Eylül'e ertelediğini, böylece anlaşmayı ihlal ettiklerini söyledi. Anlaşma ihlal edilmeye devam ederse ortaya çıkacak olanlardan ABD tarafının sorumlu olacağını, Taliban'ın ülkenin bağımsızlığı ve egemenliğini korumaya hazır olduğu belirtildi.

- Taliban lideri tüm komşu ülkelerle, aynı zamanda bölgedeki ve dünyadaki tüm ülkelerle karşılıklı saygı ve iyi hal temelinde bir ilişki kurmak istediklerini, İslami ilkeler çerçevesinde iş birliğini sürdürmeye niyetli olduklarını kaydetti. Ahundzade, Afganistan topraklarından kimseye bir zarar gelmeyeceğini garanti ettiklerini, aynı şekilde kimsenin de Afganistan'ın iç işlerine karışmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

"İnancımıza müdahale etmeyin"

-Ahundzade'nin mesajında Birleşmiş Milletler ve diğer ilgili ülkelere de çağrı vardı. Ahundzade, ismi geçen tarafların Afganistan konusunda bağımsız bir duruş sergilemeleri, Afgan halkının ideallerine, geleneklerine, inançlarına ve yaşamlarına müdahale etmeye çalışmamaları gerektiğini kaydetti. Aksi durumda bu tavrın geri tepeceğinin altını çizdi.

- Son 43 yıllık savaş sürecinin Afgan halkının dışarıdan dayatılan fikirleri kabul etmeyeceğini gösterdiğini söyleyen Ahundzade, Afganların kendi inanç ve değerlerine göre yaşamlarına devam etme haklarının olduğunu vurguladı.

- Taliban lideri, ülkede devam eden barış müzakerelerine de mesajında yer verdi. Ahundzade, müzakereleri ve karşılıklı anlayışı önemsediklerini, bu sebeple güçlü bir müzakere heyeti kurduklarını ve Afganlar arası müzakerelerde ilerleme kaydetmek istediklerini belirtti. Ahundzade, Kabil hükümetinin ise siyasi süreci sabote etmeyi amaçladığını savundu.

- Ahundzade müzakerelere dair açıklamasında Kabil hükümetini sert sözlerle eleştirdi. Taliban lideri "Bizi, kararları başka yerlerde alınan ve daha sonra kendilerine iletilen kimselerle bir tutmayın" ifadeleriyle, Kabil hükümetinin kararlarının farklı merkezlerde alındığını ima etti.

"İslami bir sistem için el ele verelim"

- Mesajında Ahundzade Afganistan'daki tüm alimlere, entelektüellere, siyasi, milli ve etkin tüm şahıslara ülkenin kalkınması ve İslami bir sistemin tesis edilmesi için el ele verilmesi çağrısında bulundu. Ahundzade İslami sistemin yanı sıra milli birlik, ülkenin kalkınması, kendi kendine yetmesi ve kuvvetlenmesi gibi gerekliliklerin de üzerinde durdu. Aynı zamanda tüccarlara ve yatırım sahiplerine de Afganistan için çalışma çağrısı yaptı, can ve mallarının güvencede olduğunu söyledi.

- Taliban lideri Ahundzade, Taliban kontrolündeki bölgelerde güvenliğin tesis edilmiş durumda olduğunu, insanların haklarının güvence altına alındığını, hırsızlığın ve yolsuzluğun bulunmadığını, eğitim, davet, sağlık, sivil ve kültürel faaliyetler gibi alanlarda gelişme kaydedildiğini ifade etti. Aynı zamanda Taliban'ın kamu için yapılan tüm projelere destek olduğunu kaydetti.

"Çocuklarınızı eğitime kazandırın"

- Eğitimin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Ahundzade, bir milletin eğitim olmadan kalkınamayacağını ifade ediyor. Eğitimin sürdürülmesi için özel komisyonlar kurduklarını kaydeden Taliban lideri, medreselerin, okulların, üniversitelerin ve diğer eğitim kurumlarının teşviki için çalıştıklarını söyledi. Ahundzade tüm Afgan halkının çocuklarını sağlıkları bir biçimde eğitmeleri ve onları eğitime kazandırmaları gerektiğini belirtti.

- Ahundzade'nin mesajında ülkede son dönemde artan sivil kayıpları da vardı. Bu kayıpların önüne geçmek için de komisyonlar kurduklarını belirten Ahundzade, Taliban mensuplarının ve sivillerin, sivil kayıpların önlenmesi sürecine katkıda bulunmasını istedi. Ahundzade, Taliban saldırılarında siviller zarar gördüğü takdirde zararların tazmin edileceğini ve böylesi olayların gelecekte bir daha tekrar etmemesi için gerekli önlemlerin de alınacağını kaydetti.

Taliban lideri, Kabil hükümeti ve ABD'ye de sivilleri hedef almamaları çağrısında bulundu. Sivillerin ABD ile hükümet güçlerince düzenlenen baskınlarda, hava ve kara bombardımanlarında hayatını kaybettiğini vurguladı.

"Tevazu ve hoşgörü"

- Taliban liderinin mesajında hareketin mensuplarının, Afgan halkına karşı yumuşak ve asil şekilde davranmaları gerektiği vurgulandı. Afgan halkının halihazırda savaş yorgunu olduğu ve çok çile çektiği kaydedilirken, halka merhametli davranılması gerektiği ifade edildi. Ahundzade "biri bize zulmetse ve bize karşı haddi aşsa bile, Allah rızası için hoş görmeli ve tahammül etmeliyiz. Vatanımızın birliği, barış ve emniyeti için, müsamaha düzeyimizi artırmalıyız" sözlerini kullandı.

- Ahundzade, barışın eşiğinde oldukları bu dönemde günahlardan, kibir ve gururdan uzak durulması, tevazu ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.