Taliban Siyasi Sözcüsü Şahin'den Trump'a yanıt: ABD Afganistan'dan çıkmadan barış olmayacak

Taliban Siyasi Sözcüsü Şahin'den Trump'a yanıt: ABD Afganistan'dan çıkmadan barış olmayacak

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan'a dair açıklamalarına karşılık verdi.

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Afganistan'a dair açıklamalarına karşılık verdi.

Şahin BBC Peştuca muhabiri Hüdayi Nur Nasar'a verdiği röportajda Trump'ın ifadelerine yanıt verdi.

Şahin, "ABD Afganistan'daki işgalini sona erdirmeden ülkede barış olmayacağını" dile getirdi. Şahin, barış görüşmelerinde ilk şartın yabancı güçlerin Afganistan'ı terk etmesi olduğunu vurguladı.

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü daha önce Amerikan CBS News'e verdiği röportajda da, anlaşma kapsamında sahada ABD istihbarat görevlilerinin kalmaya devam edeceğine dair söylentilere de yanıt vermişti.

Böyle bir durumun olmayacağını ifade eden Şahin, sahada kalan her ABD istihbarat görevlisini işgalin bir parçası olarak göreceklerini dile getirmişti.

Trump'ın açıklamaları

ABD Başkanı Trump, Katar'da süren barış görüşmelerine rağmen, Afganistan’daki ABD askeri sayısının 8 bin 600’e düşürüleceğini ancak Washington’un Taliban'la ülkede 18 yıldır devam eden savaşı sonlandırmak için bir anlaşmaya varması halinde bile Afganistan’da asker tutmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Fox News radyo kanalına verdiği röportajda Trump “Orada varlığımızı sürdüreceğiz. Varlığımızı çok önemli miktarda azaltacağız, ama her zaman devam ettireceğiz. Üst düzey istihbarat bulunduracağız” demişti.

ABD-Taliban görüşmeleri

ABD ile Taliban, 2018 yılının Ekim ayından bu yana Afganistan barış süreci kapsamında görüşmeler gerçekleştiriyor.

Katar'ın başkenti Doha'da süren görüşme sürecinde Taliban yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesini şart koşuyor. ABD de Afganistan'ın kendilerine karşı kullanılmaması garantisinin sağlanmasını istiyor.

ABD aynı zamanda Taliban'ın Kabil hükümetiyle görüşmesi konusunda ısrarcıyken, Taliban ise "ABD kuklası" olarak nitelediği Kabil hükümetiyle görüşmeyi reddediyor.

Diplomatik kaynaklar, ABD ile Taliban arasında Katar'ın başkenti Doha'da yaklaşık bir senedir devam eden barış görüşmelerinde önemli ilerleme kaydedildiğini ifade ediyor.

Ancak buna rağmen sahada çatışmalarda herhangi bir azalma yok.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.