Tanker krizi: İngiltere İran'a yaptırım arayışında

Tanker krizi: İngiltere İran'a yaptırım arayışında

İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, İran’ın İngiltere bayrağı taşıyan petrol tankerine el koymasına cevaben tüm seçenekleri değerlendirdiklerini söyledi.

İngiliz Sky News’e İran ile yaşanan tanker krizi ile ilgili açıklamalarda bulunan İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood, “İran’a yaptırım uygulanacak mı?” şeklinde gelen bir soruya, “Tüm seçenekleri değerlendiriyoruz. Gerçekte neler yapılabileceğini görmek için uluslararası müttefiklerimizle konuşacağız” diyerek yanıt verdi.

Ellwood, “İlk ve en önemli sorumluluğumuz mevcut tanker sorununa bir çözüm bulmak ve İngiliz bayrağını taşıyan diğer gemilerin bu sularda güvenliğini sağlamak. Daha sonra ise büyük resme bakacağız” dedi.

İngiltere yaptırım planlıyor haberleri

İngiltere, İran’ın Hürmüz Boğazı'nda bir İngiliz petrol tankerine el koymasının ardından İran rejimini hedef alacak yaptırımlar planlıyor.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İran’ın İngiltere’ye ait Stina Empero petrol tankerine el koymasına cevaben getirmeyi planladığı diplomatik ve ekonomik önlemler paketini açıklayacak. Haberde, Londra’nın, Tahran’la yapılan nükleer anlaşma çerçevesinde 2016’da kaldırılmış olan, milyar dolarlık varlıkların dondurulması ve İran petrolünün uluslararası olarak satılmasına son verilmesini öngören Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden uygulamaya yönelebileceği de iddia edildi.

İran, İngiliz bayraklı petrol tankeri Stina Empero'yu Cuma günü Hürmüz Boğazı'nda durdurmuş ve deniz hukuku kurallarına uymadığı bahanesiyle gemiyi limanlarından birine yönlendirmişti.

Jeremy Hunt yaptığı açıklamada, "Körfez’de son olanlar İran’ın, yasa dışı ve istikrarı bozucu davranışın tehlikeli yolunu tercih ediyor olabileceğinin endişe verici işaretlerini taşıyor" demişti. “Tepkimiz güçlü ama düşünülmüş olacak” ifadelerini kullanan Hunt, Cebelitarık’ın alıkoyduğu Grace 1 tankeriyle ilgili bir çözüm bulmaya çalıştıklarını ancak kendi gemilerinin güvenliğini de sağlayacaklarını vurgulamıştı.

İngiltere’den BMGK’ya mektup

İngiltere, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir mektup göndererek, İran’ın, Umman sularında seyreden bir İngiliz petrol tankere el koymasının yasa dışı bir müdahale olduğunu vurguladı. 

İngiltere’nin BM Daimi Temsilciliği tarafından kaleme alınan mektupta, “Tanker, uluslararası hukuk ile güvence altına alınan uluslararası bir boğazda yasal geçiş hakkı kullandı. Uluslararası hukuk, geçiş hakkının engellenmemesini gerektiriyor ve bu nedenle İran’ın eylemi yasa dışı bir müdahale oluşturuyor. Şu anki gerilimler çok endişe verici. Önceliğimiz sakinleşmek, İran'la çatışma istemiyoruz. Ancak, uluslararası kabul görmüş nakliye koridorlarındaki yasal çalışmalar sırasındaki seyrüsefer tehdidi kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu mektup ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e de gönderildi.

“Stina Empero tankerinin bütün mürettebatı iyi”

İran'ın Hürmüzgan eyaletindeki Liman ve Deniz Navigasyonu Genel Müdürü Muradullah Afifi Buri devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Tankerdeki 23 mürettebat, Bandar Abbas limanında güvenli ve iyi durumda” dedi.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.