Türkiye, İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesini destekliyor

Türkiye, İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesini destekliyor

Toplantıda bulunan iki kaynağa göre bir soruya yanıt veren Türkiye Cumhurbaşkanı, "Türkiye iki ülke arasındaki normalleşme girişimlerine olumlu bakıyor" ifadelerini kullandı.

Middle East Eye'a konuşan kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günü New York'ta gazetecilerle kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği görüşmede "Türkiye'nin İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik son girişimleri desteklediğini söylediğini" aktardı.

Toplantıda bulunan iki kaynağa göre bir soruya yanıt veren Türkiye Cumhurbaşkanı, "Türkiye iki ülke arasındaki normalleşme girişimlerine olumlu bakıyor" ifadelerini kullandı.

Washington aylardır Suudi Arabistan ve İsrail arasında resmi ilişkilerin kurulmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılması için çaba sarf ediyor.

Suudi Arabistan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören Arap Barış Planı çerçevesinde 2002'den bu yana İsrail ile ilişkileri normalleştirme teklifini sürdürüyor.

Ankara'nın bu konu hakkındaki düşüncelerini bilen bir Türk kaynak MEE'ye Türkiye'nin bölgedeki gerilimin azaltılmasından yana olduğunu söyledi.

Kaynak, "Türkiye'nin normalleşmeye verdiği mevcut destek, bu genel politikanın bir devamı ve yansımasıdır" dedi: "Normalleşme, İsrail'i bölgede daha akıllıca davranmaya itmek için siyasi bir kaldıraç haline gelebilir."

Suudi Arabistan'ın talepleri

Suudi Arabistan ilişkilerin normalleşmesi karşılığında ABD'den güvenlik garantileri, sivil bir nükleer program geliştirmede yardım ve ABD'nin silah satışlarında daha az kısıtlama istiyor.

Filistin meselesinin anlaşmanın merkezinde yer almayacağı düşünülse de, anlaşmanın bir bileşeni de Filistinlilere sağlanacak olası faydaları içerecek.

Türk kaynak, anlaşmanın İsrail yönetimi üzerinde olumlu bir etki yaratarak Filistin sorunu konusunda baskı oluşturabileceğini söyledi.

Kaynak, "Bu, Filistinlilerle daha az gerginlik yaratacağı için Türkiye'yi İsrail'le ilişkilerinde rahatlatabilir" dedi. "Çünkü Ankara, Filistinlilere karşı her hareketinde İsrail'e karşılık vermek zorunda hissediyor."

Hafta sonu Suudi medyasında yer alan bir haberde Riyad'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle İsrail ile "görüşmelere ara verdiği" iddia edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Pazar günü bu haberi hızlı ve kesin bir dille yalanladı ve Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı "Görüşmeler devam ediyor ve her iki tarafla da daha fazla görüşme yapmayı dört gözle bekliyoruz."

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum