Türkiye'den KKTC'nin açıklamasına destek

Türkiye'den KKTC'nin açıklamasına destek

Türkiye, KKTC'nin ABD’ye ait USS San Juan saldırı denizaltısını GKRY'nin limanlarından birine demirlemesine ilişkin yaptığı açıklamaları kuvvetle desteklediklerini açıkladı.

Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ABD’ye ait USS San Juan saldırı denizaltısının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin limanlarından birine demirlemesi ve GKRY’nin silahlanma faaliyetleri konusunda yaptığı açıklamayı desteklediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD’ye ait bir saldırı denizaltısının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) limanlarından birine demirlemesi ve GKRY’nin silahlanma faaliyetleri konusunda yaptığı açıklamayı kuvvetle destekliyoruz.

KKTC ile birlikte birçok kez vurguladığımız üzere, ABD’nin Kıbrıs Adası’ndaki dengeyi bozma pahasına attığı ve GKRY’yi silahlanmaya teşvik eden adımlar, bölgenin istikrarına ve Kıbrıs meselesinin adil, sürdürülebilir ve kalıcı çözümüne hiçbir şekilde katkıda bulunmamaktadır.

ABD’yi bir kez daha bu politikalarını gözden geçirmeye çağırıyor; ülkemizin her şart ve koşulda, garantörlüğün verdiği sorumluluk çerçevesinde, KKTC’nin hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceğini hatırlatmak istiyoruz."

KKTC açıklaması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'ye ait USS San Juan saldırı denizaltısının bir Rum deniz limanına demirlemesi şiddetle kınandı.

KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda şöyle denildi:

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) silahlanma faaliyetlerini artırarak Ada’da ve Doğu Akdeniz’de istikrar ve huzur ortamını bozmaya devam etmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’ne ait USS San Juan saldırı denizaltısının bir Rum deniz limanına demirlemesini şiddetle kınıyoruz. ABD’nin GKRY’a uyguladığı silah satış kısıtlamasını kaldırması ve Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehlikeye atacak müteakip adımlarının Güney Kıbrıs Rum Yönetimini silahlanmaya teşvik edeceğini defaatle ifade etmekteyiz. Nitekim GKRY Savunma Bakanı Mihalis Yorgallas yaptığı açıklamada “ABD’nden silah sistemleri satın alacaklarını” duyurmuştur. Gelişmeler, ABD’nin GKRY’nın sistematik bir şekilde silahlanmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehlikeye atabilecek faaliyetlerin karşılık bulacağını Kıbrıs Rum tarafının anlayacağını umuyoruz. Anavatan Türkiye ve KKTC, Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye’nin güvenliğine yönelecek tehditlere karşı kararlılıkla hareket edeceklerdir. Tarih, güvenliğimize yöneltilen tehditlere karşı gösterdiğimiz kararlılığı teyit etmektedir.

ABD’nin, GKRY’nin silahlanmasını teşvik etmeye yönelik politikası Adada ve Doğu Akdeniz’de ihtiyaç duyulan istikrar ve huzur ortamının tesis edilmesini engellemektedir. Bu politika, ayrıca, Ada’da gerçekleri gözetecek adil, sürdürülebilir ve kalıcı bir anlaşmaya varılmasını da engellemektedir."

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.