Ukrayna Rusya'ya ait stratejik A-50 savaş uçağını düşürdü

Ukrayna Rusya'ya ait stratejik A-50 savaş uçağını düşürdü

A-50 ve IL-22, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş alanı hareketlerini düzenlemede merkezi bir rol oynuyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin 23 Şubat akşamı Azak Denizi üzerinde bir Rus A-50 erken uyarı ve kontrol uçağını düşürdüğünü bildirdi.

Ukrayna'nın askeri istihbarat teşkilatı, uçağın Hava Kuvvetleri ile ortak bir operasyon sonucunda düşürüldüğünü doğruladı. Ajans, uçağın düşürülmesinin Rusya'nın askeri yeteneklerine "bir başka ciddi darbe" olduğunu söyledi.

Oleshchuk Telegram'da yaptığı paylaşımda "bu sonuca ulaşılmasını sağlayan herkese" teşekkür etti.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti dakikalar sonra "Krasnodar Krayı'ndaki Kanevskoy Bölgesi'nde tanımlanamayan bir uçağın düştüğünü" bildirdi. RIA Novosti'den gelen ikinci bir haberde ise bölgede iki uçağın düştüğü ve kaza alanında büyük bir yangın çıktığı belirtildi. İlerleyen saatlerde yapılan üçüncü bir güncelleme ise kazaya aslında sadece bir uçağın karıştığını belirtti.

Kanevskoy Bölgesi Azak Denizi kıyısında, Ukrayna'daki cephe hattından 200 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri daha önce de 14 Ocak'ta Azak Denizi üzerinde bir Rus A-50 uçağını düşürmüştü. Aynı operasyonda bir Il-22 hava kontrol merkezinin de onarılamayacak şekilde hasar gördüğü bildirilmişti.

Şubat 2023'te Belarus'taki bir havaalanına düzenlenen insansız hava aracı saldırısında park halindeki bir A-50 hasar görmüş, ancak Rus ve Belaruslu yetkililer hasarı “küçük" olarak nitelendirmişti.

A-50, NATO tarafından kullanılan AWACS (Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi) uçağına eşdeğer bir Rus keşif uçağı. Büyük bir radarla donatılmış olan bu uçak tipik olarak 15 kişilik bir mürettebata sahip ve birkaç yüz kilometrelik bir alanı düşman uçakları, gemileri ve füzeleri için tarayabiliyor. Rus Hava Kuvvetleri'nin filosunda bu uçaklardan dokuz tane olduğu tahmin ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum