Ukrayna savaşı Rus topraklarına taşımayı sürdürüyor

Ukrayna savaşı Rus topraklarına taşımayı sürdürüyor

Ruslar başkanlık seçimlerinde oy verme işleminin ikinci gününe girerken Ukrayna Belgorod'a ve Moskova yakınlarına saldırılar düzenledi.

Yetkililer, Ukrayna'nın Rusya'nın güneyindeki Belgorod kentine düzenlediği bombardımanda iki kişinin öldüğünü ve bir insansız hava aracı saldırısının Moskova'nın güneyindeki bir Rus petrol rafinerisinde yangına neden olduğunu belirtirken, Rus yetkililer sabotajcıların sınırı geçmeye yönelik yeni bir girişimini engellediklerini duyurdu.

Cumartesi günkü saldırılar, Rusların Vladimir Putin'in iktidarını altı yıl daha uzatmasına kesin gözüyle bakılan başkanlık seçimlerinde oy verme işleminin ikinci gününe girdiği sırada meydana geldi.

Bölge Valisi Vyacheslav Gladkov Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıda bir erkek ve bir kadının öldüğünü, üç kişinin de yaralandığını söyledi.

Bu, Rusya-Ukrayna savaşında uzun menzilli füze ve roket atışlarının son örneği oldu.

Gladkov, Ukrayna sınırından yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Glotovo köyünde Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının bir araca çarpması sonucu beş kişinin de yaralandığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı da Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Ukraynalı sabotaj ve keşif gruplarının" Ukrayna'nın Sumy bölgesinden ülkeye girme girişimlerinin engellendiğini söyledi.

Bu, Salı günü Belgorod ve Kursk bölgelerinde Kremlin'in Ukrayna merkezli Rus muhaliflerince üstlenilen silahlı saldırının ardından geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'nın ordu ve polis güçlerinin son saldırıyı engellerken 30 savaşçıyı öldürdüğünü iddia etti.

Salı günü sınırı geçtiklerini iddia eden gruplardan biri olan ve "Ukrayna ve Rus halklarının özgürlüğü için savaştıklarını" söyleyen Rus Gönüllü Kolordusu, Cumartesi günü sosyal medyada 25 Rus askerini esir aldıklarını iddia eden bir video yayınladı.

Bölgedeki sınır ötesi saldırılar savaşın başlamasından bu yana ara sıra meydana geldi ve iddia ve karşı iddiaların yanı sıra dezenformasyon ve propagandaya da konu oldu.

Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırıları

Ukrayna tarafından düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısı Cumartesi günü bir Rus petrol rafinerisinde saatlerce süren ve kontrol altına alınamayan bir yangına neden oldu.

Interfax haber ajansı acil durum bakanlığının Syzran rafinerisindeki yangının kontrol altına alındığını ancak tamamen söndürülmesi için çalışmaların devam ettiğini söylediğini aktardı.

Yangının, yılda 8.5 milyon ton ham petrol ya da günde 170.000 varil işleme kapasitesine sahip olan tesisteki üretimi nasıl etkilediği netlik kazanmadı.

Bölge valisi, Cumartesi günü bir başka rafineri olan Novokuibyshevsk'e yönelik saldırının engellendiğini söyledi. Her iki tesis de Rosneft'e ait ve Moskova'nın güneydoğusundaki Samara bölgesinde, Ukrayna kontrolündeki en yakın bölgeye yaklaşık 800 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Rus devlet haber ajansı TASS, bir Ukrayna insansız hava aracının da Ukrayna'nın Rusya tarafından ilhak edilen Zaporizhia bölgesindeki bir oy verme merkezinin yakınına patlayıcı bıraktığını söyledi. Herhangi bir yaralanma ya da hasar bildirilmedi.

Saldırılar, Rusya'nın Ukrayna'nın liman kenti Odesa'ya düzenlediği ve en az 20 kişinin öldüğü saldırıdan bir gün sonra gerçekleşti.

Yetkililer, balistik füze saldırısının Cuma günü güney kentindeki evleri hedef aldığını, ardından ikinci bir füzenin olay yerine gelen ilk müdahale ekiplerini vurduğunu söyledi.

Ukrayna devlet medyasına göre Odesa Belediye Başkan Yardımcısı Svitlana Bedreha Cumartesi günü yaptığı açıklamada, saldırıların ardından 50'den fazla kişinin halen hastanede tedavi altında olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Cuma akşamı yaptığı video konuşmasında saldırıya "adil bir karşılık" verileceği sözünü verdi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.