VOA Türkçe'ye erişim engeline ABD'den açıklama

VOA Türkçe'ye erişim engeline ABD'den açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, VOA Türkçe'ye getirilen erişim engelinden derin endişe duyduklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de VOA Türkçe'ye getirilen yeni erişim engeline tepki gösterdi. Bakanlığın bir sözcüsü, yaşanan durumu derin endişeyle izlediklerini söyledi.

VOA Türkçe muhabirinin sorusu üzerine yazılı açıklama yayınlayan sözcü, "VOA Türkçe'nin karşı karşıya olduğu durumu yakından takip etmeyi sürdürüyoruz ve derin endişe duyuyoruz" dedi.

Sözcü, "Türkiye'yi temel ifade özgürlüğüne saygı gösterme konusundaki yükümlülük ve taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

"Bireyin ifade özgürlüğü hakkının, sınırlara bakılmaksızın, her türden bilgi ve düşünceyi arama, alma ve paylaşmayı içerdiğini" belirten sözcü, "İfade özgürlüğüne saygı, Türkiye'nin anayasasında ve uluslararası taahhüt ve yükümlülüklerinde yer almaktadır" diye ekledi.

Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) başvurusu üzerine VOA Türkçe’nin internet üzerinden yayın yaptığı voaturkce.com’a Türkiye’de erişim engelleme kararı verdi.

RTÜK’ün dünkü (28 Ağustos 2023) talebini değerlendiren sulh ceza hakimliği erişim engelleme ile birlikte içeriklerin yayından çıkarılması yönünde kararını Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderdi. Karar bugün itibariyle uygulanmaya başladı.

Voice of America’dan (VOA-Amerika'nın Sesi) bugün yapılan açıklamada da, "RTÜK’ün lisans şartının basına sansür uygulamak için tasarlanmış bir adım" gibi göründüğü belirtilmişti.

VOA Sözcüsü Bridget Serchak yaptığı yazılı açıklamada, “28 Ağustos’ta Türk medya düzenleyici kurumu RTÜK, VOA Türkçe’nin www.voaturkce.com web sitesi için yayın lisansı alması gerektiği, bunun için başvuru yapılmadığı takdirde 72 saat içinde sitenin erişime kapatılması riskiyle karşı karşıya kalacağı yönündeki kararı kamuoyuna yayınladı. VOA’in (geçen yılki erişim engeline atfen) Şubat 2022’de de aynı konuda belirttiği gibi, bu lisans şartı basına sansür uygulamak için tasarlanmış görünüyor” ifadelerini kullandı.

VOA’nın küresel takipçilerine “doğru, tarafsız ve kapsamlı” haber sunma yönünde yasal yükümlülüğe sahip uluslararası bir kamu yayıncısı olma statüsüne dikkat çeken Serchak, bu bakımdan VOA’nın sansüre olanak tanımayı amaçlayan herhangi bir yönergeye uymasının söz konusu olamayacağını vurguladı.

VOA Direktör Vekili Yolanda López de, "VOA, Türk düzenleme denetleme kurumlarının, ya da haber ve bilgi sağladığımız herhangi bir ülkedeki makamların, haber yayınlarımızı sansürleme girişimi kokan her türlü şartına itiraz etmeye devam edecek. İzleyicilerimiz için güvenilir bir bağımsız gazetecilik kaynağı olarak kalma zorunluluğu tüzüğümüzde yer alıyor. Bu nedenle VOA'nın misyonunu yerine getirme kabiliyetini tehdit eden herhangi bir müdahaleden kaçınmak için gereken her adımı atacağız" dedi.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.