Wagner gerilimi Rusya'nın Afrika'daki varlığını nasıl etkileyecek?

Wagner gerilimi Rusya'nın Afrika'daki varlığını nasıl etkileyecek?

Wagner'in gerçekleştirdiği kalkışma sonrası Rusya'nın Afrika'daki faaliyetlerinin nasıl etkileneceği tartışmalara konu oldu.

Rusya'da yaşanan son gerilimlerin ardından Wagner'in Afrika kıtasındaki varlığının nasıl şekilleneceği tartışma konusu oldu.

Wagner ile Kremlin hattında yaşanan gerilimin, Rusya'nın Afrika'daki faaliyetlerini etkilemesi bekleniyordu.

Son yıllarda Rusya'nın Afrika'da artırdığı etkisini Wagner'in faaliyetlerine borçlu olduğu belirtiliyordu. Rusya Libya, Orta Afrika, Mali, Burkina Faso, Sudan gibi Afrika ülkelerinde Wagner üzerinden bir etkinlik sahası inşa etmişti.

Ancak yaşanan son gelişmelerin ardından Wagner ile Kremlin'in ilişkilerinin bozulması, Rusya'nın Wagner'e desteğini çekmesi hatta Wagner'in dağıtılması bile gündeme geldi.

Söylentilerin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bir açıklama yaptı.

Lavrov, "Afrika'daki Wagner güçlerinin geri çekilmeyeceği" konusunda Afrika'daki müttefiklerine garanti verdi.

Russia Today'e konuşan Lavrov, Wagner "eğitmenlerinin" Orta Afrika ve Mali'deki görevlerine devam edeceklerini söyledi.

Wagner'in 2016 yılından beri Orta Afrika'da varlık gösterdiği belirtiliyordu. Ancak bölgedeki Wagner varlığı 2018 yılında resmiyet kazandı. Benzer şekilde 2020'deki darbeden sonra Mali'de varlık göstermeye başladığı vurgulanan Wagner'in buradaki varlığı ise 2021'de resmen ilan edildi.

Lavrov'un açıklamalarına rağmen, Rusya'da yaşanan son gelişmelerin, Rusya'nın Wagner üzerinden geliştirdiği etkinliğe bel bağlayan yerel rejimlerde tereddütlere yol açacağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.