Wilders'ın başına ödül koyan Pakistanlı kriketçiye 12 yıl hapis

Wilders'ın başına ödül koyan Pakistanlı kriketçiye 12 yıl hapis

Geert Wilders'in Hz. Muhammet konulu karikatür yarışması, dünya genelinde Müslümanların tepki göstermesine neden olmuştu.

Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders'ın öldürülmesi için başına para ödülü koyan Pakistanlı uluslararası kriket oyuncusu Khalid Latif, Hollanda'da 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Hz. Muhammed konulu bir karikatür yarışması düzenlediği gerekçesiyle Wilders'ın başına 21 bin euro para ödülü koyan eski kriketçi Latif hakkında, Hollanda'da bir mahkeme tarafından gıyabi yargılama yapıldı. 

Lahey Bölge Mahkemesi pazartesi günü verdiği kararda, "Mahkeme, şüphelinin ifadelerinin cinayete azmettirme, tahrik ve tehdit girişimi olarak görülmesi gerektiğine hükmetmiştir. Şüphelinin kullandığı kelimeler nettir: Belirli bir eylemi gerçekleştirmek, Wilders'i öldürmek için önemli miktarda para vaat etmektedir." ifadelerini kullandı.

Savcılar iddianamede, Özgürlük Partisi liderinin 2018'de insanları Hz. Muhammed karikatürlerini göndermeye çağıran bir yarışma düzenlemesinin ardından Latif'in Wilders'e suikast düzenleyecek kişilere para ödülü teklif ettiğini bildirdi. 

Pakistan'da yaşayan Latif duruşmada hazır bulunmadı ve avukat da tutmadı. Yerel basına göre, Hollanda'da bir mahkeme ilk kez yurt dışında yaşayan ve Hollandalı olmayan bir kişiyi mahkum ediyor. İki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor.

'Daha fazlası olsaydı verirdim'

Geert Wilders'in Hz. Muhammet konulu karikatür yarışması, dünya genelinde Müslümanların tepki göstermesine neden olmuştu. 

Pakistan'da tanınan bir figür olan Latif sosyal medyadan paylaştığı bir videoda "bu oyunu planlayan kişiyi öldürecek kişiye" 3 milyon Pakistan rupisi vaat etti ve "Daha fazlası olsaydı, verirdim." ifadelerini kullandı. 

O dönemde Hollanda Başbakanı olan Mark Rutte, karikatür yarışmasını "provokatif" olarak nitelendirerek kınamış ve Wilders'in hükümetin bir parçası olmadığını vurgulamıştı. Wilders daha sonra yarışmayı iptal etmişti.

Kaynak: Euronews

whtspp.jpg

 
 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.