Yahudi profesör: İsrail'in Gazze'de yaptığı şey soykırımdır

Yahudi profesör: İsrail'in Gazze'de yaptığı şey soykırımdır

İbrani Üniversitesi'nden İsrailli araştırmacı, Gazze'de yaşananların soykırım olarak nitelendirilmesi için Holokost'a benzemesi gerekmediğini savunuyor.

Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nde Holokost tarihi profesörü olan Amos Goldberg, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını söyledi.

The Palestine Project tarafından yayınlanan bir görüş yazısında Goldberg, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ölüm ve yıkım ölçeğinin "Gazze'deki Filistin varlığının kasıtlı olarak ezilmesi" anlamına geldiğini savundu.

"Bunu kabul etmek çok zor ve acı verici, ancak tüm bunlara rağmen... artık bu sonuçtan kaçınamayız. Yahudi tarihi bundan böyle lekelenecek." dedi Goldberg.

Profesör, Gazze'de yaşananların soykırım olarak nitelendirilmesi için Holokost'a benzemesi gerekmediğini savunarak, her soykırımın farklı olmasına rağmen, hepsinin "gerçek bir kendini savunma duygusu" ile motive edildiğini söyledi.

"İsrailliler yanlışlıkla bir soykırımın soykırım sayılabilmesi için Holokost'a benzemesi gerektiğini düşünüyorlar"

"Trenleri, gaz odalarını, krematoryumları, ölüm çukurlarını, toplama ve imha kamplarını ve kurban grubunun tüm üyelerinin sonuncusuna kadar sistematik olarak zulümle öldürülmesini hayal ediyorlar."

Aynı şekilde, İsraillilerin Holokost'ta olduğu gibi soykırım kurbanlarının şiddet eylemlerine karışmadığını hayal ettiklerini söyledi. "Gazze'de de durum böyle değil" diye yazdı.

Bosnalı Sırp güçleri tarafından 8000 Bosnalı Müslüman erkeğin öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı ve 800.000 kişinin Hutular tarafından katledildiği Ruanda'daki Tutsi soykırımı da dahil olmak üzere bir dizi soykırıma atıfta bulunarak, "tüm bu vakalarda, soykırımı gerçekleştirenlerin az ya da çok haklı bir varoluşsal tehdit hissettiklerini ve soykırımın buna yanıt olarak geldiğini" savundu.

Ocak ayında Uluslararası Adalet Divanı İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına dair "makul" bir risk tespit etmişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34.488 kişiyi öldürdü.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.