Yemen'deki Husiler İsrail'e giden tüm gemileri hedef alacakları tehdidinde bulundu

Yemen'deki Husiler İsrail'e giden tüm gemileri hedef alacakları tehdidinde bulundu

Son olaylarda, üç ticari gemi geçen hafta uluslararası sularda saldırıya uğramış ve ABD Donanmasına ait bir destroyer olaylara müdahil olmuştu.

Yemen'deki İran destekli Husiler, uyruğuna bakmaksızın İsrail'e giden tüm gemileri hedef alacaklarını açıkladı ve tüm uluslararası denizcilik şirketlerini İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyardı.

Husilerin sözcüsü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Gazze'ye ihtiyacı olan gıda ve ilaçlar ulaşmazsa, Kızıldeniz'de İsrail limanlarına giden tüm gemiler, uyruklarına bakılmaksızın silahlı kuvvetlerimizin hedefi haline gelecektir" dedi.

İsrail'in Gazze'yi üç aydır bombalamaya devam etmesi ve şimdiye kadar 17.700'den fazla kişinin ölümüne, yaklaşık 49.000 kişinin de yaralanmasına yol açması, İran'a yakın grupların bölgesel bir çatışma çıkarma riskini arttırıyor.

Son haftalarda Husiler Kızıldeniz'de ve dünya petrolünün büyük bir kısmının geçtiği Bab el Mendeb Boğazı'nda İsrail'le bağlantılı birçok gemiye saldırarak el koydu ve İsrail'e balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları fırlattı.

Son olaylarda, üç ticari gemi geçen hafta uluslararası sularda saldırıya uğramış ve ABD Donanmasına ait bir destroyer olaylara müdahil olmuştu.

Geçen hafta Husiler Yemen açıklarında Bahamalar bandıralı bir gemi de dahil olmak üzere iki gemiye İsrail ile ilişkili oldukları gerekçesiyle saldırdı.

Geçen ay ise Husiler İsrail bağlantılı bir kargo gemisi olan Galaxy Leader'a el koymuş, İsrail ile bağlantısı olan tüm gemileri hedef alacakları uyarısında bulunmuş ve farklı ülkelere vatandaşlarının bu gemilerde mürettebat olarak görev yapmasına izin vermemeleri çağrısında bulunmuşlardı.

Husi yetkililer eylemlerinin Filistinlilere destek amaçlı olduğunu belirtiyor.

İsrail ise gemilere yönelik saldırıların uluslararası deniz güvenliği açısından sonuçları olan bir "İran kaynaklı terör eylemi" olduğunu savunuyor.

ABD ve İngiltere saldırıları kınayarak İran'ı Husileri desteklemedeki rolü nedeniyle suçladı. Tahran ise müttefiklerinin kararlarını bağımsız olarak aldığını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum