Yunanistan Dışişleri Bakanlığına Türkiye ile ilişkilerde gerilime yol açan isim atandı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığına Türkiye ile ilişkilerde gerilime yol açan isim atandı

Yunanistan'daki genel seçimleri kazanarak koltuğunu koruyan Başbakan Mitsotakis'in yeni kabinesi belli oldu.

Yunanistan'da düzenlenen genel seçimleri kazanarak dört yıl daha tek başına iktidarda kalmayı başaran Yeni Demokrasi partisinin lideri Kiryakos Miçotakis'in yeni kabinesi açıklandı.

Yeni Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis tarafından açıklanan kabinede yer alan 24 bakanın 17'si bir önceki kabinede de görev almış isimlerden oluştu. Bu 17 isimden sadece Kültür Bakanı Lina Mendoni aynı koltukta kaldı. Diğer isimler yeni kabinede farklı görevler üstlendi. Kabinede dört kadın bakan yer aldı.

Türkiye ile ilişkilerde en çok adı geçen bakanlıklar olan dışişleri ve savunmada da yeni isimler görev yapacak.

Eski Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Dendias'tan boşalan Dışişleri Bakanlığı koltuğu ise Yorgos Yerapetritis'e verildi.

Miçotakis'e en yakın isimlerden olan 56 yaşındaki anayasa hukukçusu Yerapetritis, 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Şubat ayındaki  tren kazasının ardından istifa eden Ulaştırma Bakanı'nın yerine getirilerek zorlu bir süreçte bu görevi üstlenmişti. Miçotakis'in geçen yıl başını ağrıtan telekulak skandalı sırasında da devlet bakanı olan Yerapetritis, bu olayın hükümet açısından en az zararla atlatılmasındaki rolüyle Yunan Başbakan'ın güvenini kazanmıştı.

Türkiye hakkındaki açıklamaları

Yerapetritis, son yıllarda Ankara-Atina hattında tansiyonun yükseldiği dönemlerde yaptığı açıklamalarla da hatırlanan bir isim.

Yerapetritis, 2020 yılı sonlarında devlet bakanı olduğu dönemde yaptığı açıklamada, "doğru zaman geldiğinde" Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki karasularının 12 mile genişletileceği iddiasında bulunmuştu.

Yerapetritis'in, Türkiye'nin 2020 yılında Doğu Akdeniz'de Oruç Reis gemisiyle sismik araştırma yürütmek için attığı adım sonrası, Devlet Bakanı sıfatıyla yaptığı açıklamada, Türk gemisinin Yunan donanması tarafından izlendiğini belirterek "siyasi ve operasyonel anlamda tamamen hazır olduklarını" söylemesi taraflar arasındaki gerilimi daha da tırmandırmıştı.

2021 yılında ABD'nin bölgede Atina'yla ortaklaşa attığı adımlar sonrası yaşanan askeri yığınak gerilimi sırasında da Yunanistan'ın olası bir gerginlik durumunda gerek sahada gerekse diplomatik olarak karşılık vermek için "hiç olmadığı kadar hazırlıklı olduğunu" ifade etmişti.

Dendias'a kritik vazife

Popüler ve başarılı bir isim olarak görülen 63 yaşındaki Dendias'ın üstlendiği Savunma Bakanlığı görevi, Yunanistan'ın yüksek seviyedeki savunma harcamaları nedeniyle kabinede ön plana çıkan koltuklar arasında yer alıyor. Eski Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye'nin tepkisini çeken silahlanma programını yönetecek.

Eski hükümette Çalışma Bakanı olan 58 yaşındaki Kostis Hacidakis ise Maliye Bakanlığı görevine getirildi. Asıl mesleği avukatlık olan Hacidakis, daha önce Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilliği de yapmıştı.

Eski Eğitim Bakanı Niki Kerameus, İçişleri Bakanı oldu. Bir önceki kabinede Dijital Yönetim Bakanı olan Kiryakos Pierrakis, Eğitim Bakanlığı görevine getirildi.

Yeni hükümetin en büyük sınavları arasında, pandemiyle birlikte zaafları daha da fazla ortaya çıkan sağlık sistemini ve artık demode kalan eğitim sektörünü modernize etmek de olacak.

Erdoğan'dan Miçotakis'e tebrik

Dün yemin ederek görevine başlayan Miçotakis'i tebrik eden liderler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer aldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Miçotakis ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, "genel seçimlerde elde edilen başarıdan ötürü Miçotakis'i tebrik ederek yeni dönemin Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından hayırlara vesile olması" temennisinde bulundu.

Açıklamada, "Görüşmede, her iki ülkede de halklarından güven tazelemiş, güçlü hükümetlerin işbaşında olmasının ikili ilişkilerin geleceği bakımından fırsat olduğu ifade edildi" denildi.

Yunanistan Başbakanlığından yapılan açıklamada ise Miçotakis ve Erdoğan'ın gelecek ay Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesi sırasında bir araya geleceğini duyuruldu.

Kaynak: DW Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.