Yunanistan: Gazze'ye deniz koridoru kurulması yönünde gelişmeler var

Yunanistan: Gazze'ye deniz koridoru kurulması yönünde gelişmeler var

Gerapetritis Pazartesi günü Atina'da verdiği bir mülakatta "Önümüzdeki günlerde bu konuda gelişmeler bekliyoruz" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Gerapetritis'e göre İsrail üzerinden Gazze’ye temel insani yardımların sevkiyatı için bir deniz koridoru kurulmasına yönelik müzakereler yakında bir anlaşmaya varılması yönünde ilerleme kaydediyor.

Gerapetritis Pazartesi günü Atina'da verdiği bir mülakatta "Önümüzdeki günlerde bu konuda gelişmeler bekliyoruz" dedi.

Diğer ülkelerin yanı sıra Fransa ve Kıbrıs ile de görüşmelerde bulunduğunu belirten Gerapetritis, Yunanistan'ın "öncelikle ticari filosuyla insani yardım sağlayacağını” söyledi ve ekledi: "Gerekirse Yunanistan, Kasım ayında Mısır üzerinden Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan bir C-130 göndererek yaptığı gibi, askeri yollardan da yardım göndermeye hazır."

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken birçok ülke Gazze’ye insani yardım sevkiyatı yapabilmek için yollar arıyor. Ancak İsrail kendisine yöneltilen insani yardım tekliflerinin hiçbirini kabul etmiş değil.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Cuma günü Batı Şeria'ya yaptığı bir ziyarette Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılması konusunu görüştü.

Gerapetritis, "Deniz koridoru son derece zor bir uygulama çünkü şu anda Gazze Şeridi'nde gemilerin yanaşabileceği güvenli bir liman yok" dedi.

Devam eden bölgesel gerginliklere rağmen, Yunanistan komşusu Türkiye ile ilişkilerini yeniden canlandırdı ve iki ülke neredeyse savaşın eşiğine gelmelerinden üç yıl sonra ikili işbirliğini geliştirme sözü verdi.

Gerapetritis, Başbakan Kyriakos Miçotakis'in 2017'den bu yana Yunanistan'ın başkentine yaptığı ilk ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden birkaç gün sonra yaptığı açıklamada, "Farklılıklarımızı gerginlik yaratmayacak ya da kriz çıkarmayacak şekilde tartışmayı öğrendik" dedi.

"Uyum içinde yaşayalım"

Yunanistan ve Türkiye ticaret, turizm, enerji ve eğitim gibi sektörlerde 15 anlaşma, ortak deklarasyon ve mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşmaların "uygulanması gerektiğini" söyleyen Gerapetritis, iki ülkenin "birlikte uyumlu bir şekilde yaşayabileceğimizin pratik bir kanıtı olarak bu anlaşmalarla ilerlemesi gerektiğini" sözlerine ekledi.

Gerapetritis, "Ülkenin iyi ekonomik durumu nedeniyle, şu anda sahip olduğumuz uluslararası sermayenin çok güçlü olduğunu ve birçok kez güçlü bir konumdan hareket etmemize, ancak esas olarak güvenle hareket etmemize izin verdiğini düşünüyorum" dedi.

Bakan, ülkesinin 19. yüzyılın başında Akropolis'teki antik Yunan tapınağından çıkarılan Parthenon Heykellerinin iadesini sağlama çabalarının devam ettiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Bloomberg

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.