Zelenskiy suikast iddiaları sonrası muhafız birliği komutanını kovdu

Zelenskiy suikast iddiaları sonrası muhafız birliği komutanını kovdu

Ukrayna kamu güvenliği bu hafta başında yaptığı açıklamada iki devlet muhafızının da dahil olduğu bir suikast planını ortaya çıkardıklarını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, iki üyesinin kendisine yönelik bir suikast planına karıştığı iddialarının ardından devlet muhafızları başkanını görevden aldı.

Devlet Güvenlik Servisi'nin (SBU) bu hafta başında Zelenskiy ve diğer önemli yetkililere yönelik bir suikast planını ortaya çıkardığını açıklamasının ardından Zelenskiy Perşembe günü devlet muhafızlarının başında bulunan Serhiy Rud'u görevden aldı.

Rud'un yerine geçecek kişi henüz belirlenmedi.

SBU, suikastların Salı günü yeni görev dönemi için yemin eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bir "hediye" olduğunu söyledi.

SBU, her ikisi de devlet muhafız birliğinde albay olan iki kişinin Zelenskiy'i rehin almayı ve daha sonra öldürmeyi planladıklarını söyledi.

SBU başkanı Vasyl Maliuk ve askeri istihbarat teşkilatı başkanı Kyrylo Budanov'un da aralarında bulunduğu diğer kilit yetkililerin de başarısızlıkla sonuçlanan girişimin hedefi olduğu söyleniyor.

Moskova, iki muhafızın Rusya'nın güvenlik servisi FSB'ye hassas bilgiler aktardığını ileri süren SBU'nun iddiaları hakkında yorum yapmadı.

Bu, Ukraynalı liderin karşı karşıya kaldığı ilk suikast girişimi değil; geçen yıl savaşın başlamasından bu yana en az beş Rus suikastının engellendiğini ifade edilmişti.

Zelenskiy yönetimi son aylarda artan zorluklarla karşı karşıya kalırken, ülkenin Rusya'ya karşı savaşında ilerlemenin durması ve yetkililerin yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle bazı kilit personel pozisyonlarını değiştirdi.

Şubat ayında Zelenskiy, General Valerii Zaluzhny'yi görevden aldıktan sonra Oleksandr Syrskyii'yi yeni genelkurmay başkanı olarak atamıştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.