ABD'den İsrail'e Ortadoğu'daki askeri üstünlüğünü koruma garantisi

Birleşik Arap Emirlikleri'yle İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasından sonra ABD Dışişleri Bakanı Pompeo İsrail'e ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'un arabuluculuğunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında normalleşme anlaşmasına varılması sonrasında İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, burada bazı değerlendirmelerde bulundu.

İsrail'in Ortadoğu'daki askeri üstünlüğünü tehlikeye sokacağı için karşı durmaya devam ettiği, ABD Başkanı Donald Trump ile damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in sıcak baktığı BAE'ye F-35 satma olasılığıyla ilgili Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan Kudüs'te soğuk mesajlar geldi.

'İsrail'in askeri üstünlüğünün korunması ABD'nin yasal yükümlülüğü'

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından gazetecilere konuşan Pompeo, İsrail'in Ortadoğu'daki nitelikli askeri üstünlüğünü korumasına Washington'ın bağlılığını devam ettirdiğini söyledi. 

Washington'ın BAE'ye silah satmayı gözden geçirdiğini ve satış anlaşması yaparken İsrail'in üstünlüğünü korumasını garantiye alacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı, "Nitelikli askeri üstünlük bağlamında ABD'nin yasal yükümlülüğü vardır. Bunu yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi. 

Öncesinde BAE'nin F-35 savaş uçaklarına talip olmasıyla ilgili İsrail Başbakanlık Ofisi'nden 'ileri savunma teknolojilerinin Ortadoğu'daki herhangi bir ülkeye satılmasına muhalefetin değişmediği' mesajı gelmişti.

Trump ise "Onlar (BAE) F-35 satın almak istiyor. Ne olacağını göreceğiz. Bu konuyu inceliyoruz, ancak Ortdoğu'daki barış konusunda büyük bir avantaj sundular" demişti.

Kushner, CNN'e "Gerçek şu ki bu yeni barış anlaşması onların bu uçakları alma ihtimalini artırmalı, ancak şu noktada bu halen değerlendirdiğimiz bir şey" diye konuşmuştu.

Lockheed Martin'in ana yüklenicisi olduğu F-35 Lightning II, savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanmıştı. Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında ABD Deniz ve Hava kuvvetlerinin F-16, A-10, F/A-18, AV-8B'leri ve Britanya'nın Harrier'larının bu uçakla değiştirilmesi öngörülüyor. Türkiye'nin F-35 alımı ise programın ortağı olmasına rağmen ABD yaptırımlarına takılmış vaziyette.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Nedim Şener: Amerika ile çatışmaya hazır mısınız?
Trump: Afganistan'daki askerlerimiz Noel'e kadar evlerinde olmalı
ABD'de 'İsrail'e danışmadan Ortadoğu ülkelerine silah satışı' gündemde

Haberler Haberleri