Almanya'dan sonra ABD de Ukrayna'ya tank gönderiyor

ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'ya 31 adet Abrams tipi tankın gönderileceğini açıkladı.

Ukrayna'ya sahada ihtiyaç duyduğu yüksek kapasiteli muharebe tanklarının gönderilmesi konusunda bir süredir NATO müttefikleri arasında yoğun tartışmalar yaşanıyordu.

Son olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı ihtiyaç duyduğu Leopard tanklarının sevkine onay vermesinin hemen ardından ABD'den de açıklama geldi. Başkan Joe Biden, 31 Abrams tankının Ukrayna'ya gönderileceğini açıkladı.

Biden aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin olduğu NATO müttefikleriyle uzun görüşmelerin ardından Ukrayna'ya karşı NATO içindeki birlik konumunu sürdürmenin önemi konusunda bir kez daha hemfikir olduklarını belirtti.

Biden, Ukrayna'nın topraklarını Rusya'nın saldırganlığına karşı koruyabilmesi için zamanında müdahalesinin ve savaş kapasitesini güçlendirmesinin önemine dikkat çekti.

“Göndereceğimiz tanklar bir Ukrayna taburuna eşdeğer”

Başkan Biden, Ukrayna'nın savaş kapasitesine destek için 31 Abrams tankının sevk edilmesi kararını aldığını açıkladı. Biden bu rakamın bir Ukrayna taburuna eşdeğer olduğunu söyledi.

Biden, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Ukrayna'nın topraklarını savunma kapasitesini destekleyecek ve stratejik hedeflerine ulaşmasını sağlayacak bu adımı desteklediğini belirtti.

"Abrams tankları dünyanın en yetkin tankları" diyen Biden "Bunlar aynı zamanda kullanılması ve koruması çok karmaşık tanklar. Bu nedenle Ukrayna askerlerinin bu tankları savaş alanında en etkili şekilde kullanabilmeleri için gerekli parça ve malzemeleri de göndereceğiz" diye konuştu.

“Ukrayna ordusunu tanklar konusunda eğiteceğiz”

Biden, Ukrayna ordusunu en kısa sürede bu tankların kullanımı, bakımı ve lojistiği konusunda eğitmeye başlayacaklarını belirtti.

Tankların gönderilmesinin zaman alacağını belirten Biden, bu sırada Ukraynalılar'ın tankların kullanımı konusunda hazır hale gelmelerini sağlayacaklarını kaydetti.

Biden Leopard tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesine onay veren Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a da teşekkür ederek müttefiklerle birlikte toplamda 3 binden fazla zırhlı aracın, 8 binden fazla topçu sisteminin, 2 milyondan fazla topçu mermisinin ve 15 ileri çoklu roketatar sisteminin Ukrayna'ya gönderildiğini kaydetti.

“Rusya ait olduğu yere dönerse savaş bugün biter”

Bu silahların ve tankların Ukrayna'ya gönderilmesinin Rusya'ya karşı saldırı tehdidi oluşturmadığına dikkat çeken Biden, bunların Ukrayna'nın topraklarını korumak amacıyla gönderildiğini kaydetti.

Biden, "Rusya ait olduğu yere dönerse bu savaş bugün bitecek" dedi.

"ABD ortaklarıyla omuz omuza Ukrayna'yı savunmak için gereken her şeyi yapmaya devam edecek" diyen Biden, "Rusya'nın Ukrayna işgali birinci yılına girerken birlik ve kararlılığımızı her zamanki gibi sürdürüyoruz. Bu tanklar da bunun göstergesidir" diye konuştu.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Tank yardımı sonrası Batılı ülkeler Ukrayna'ya hangi silahları gönderecek?
IMF Ukrayna'ya 16 milyar dolarlık destek paketini görüşüyor
ABD'nin silah ihracatı 2022'de yüzde 49 arttı

Haberler Haberleri