Tank yardımı sonrası Batılı ülkeler Ukrayna'ya hangi silahları gönderecek?

Tank yardımı sonrası Batılı ülkeler Ukrayna'ya hangi silahları gönderecek?

Eski Başkan Donald Trump döneminin savunma bakanı Mark Esper, tankların ardından Ukrayna’ya uzun menzilli füze ve uçakların da sağlanması gerektiğini söyledi.

Amerika’nın M1 Abrams, Almanya’nın da Leopard tanklarını Ukrayna’ya gönderme kararından sonra gündeme gelen konulardan biri de Batı’nın Kiev’e silah sevkiyatında ne kadar ileri gidebileceği. Tank kararının geç geldiğini belirten eski ABD Savunma Bakanı Mark Esper’a göre uzun menzilli füze ve uçaklar da Ukrayna’ya sağlanmalı.

Eski Başkan Donald Trump döneminin savunma bakanı Mark Esper, Ukrayna’ya silah desteği konusunda daha da ileri gidilmesi gerektiği düşüncesinde.

Esper, bu düşüncelerini Washington’da katıldığı Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunda dile getirdi.

Ukrayna’ya uzun menzilli füze ve uçakların da sağlanması gerektiğini söyleyen eski Savunma Bakanı, Ukrayna’nın elinde uzun menzilli füze olması durumunda Kiev’in Kırım’ı geri alabileceği görüşünü dile getirdi.

Amerika’nın savaşın ilk döneminde Ukrayna’ya gelişmiş hava savunma sistemleri sağlamadığını hatırlatan Esper, Moskova’nın Ukrayna şehirlerini enkaza çevirdikten sonra bunun kararının alındığını vurguladı.

Esper’a göre tankların Ukrayna’ya sağlanması kararı da gecikmiş bir karar. Esper, Ukraynalılar’ın tanklar konusunda eğitilmesinin haftalar alacağına dikkat çekti.

Mark Esper, “Ukraynalılar’a tankları Eylül-Ekim aylarında vermeliydik” dedi.

Rusya’dan ziyade Ukraynalılar’ın saldırıya geçmesini görmek istediğini belirten Mark Esper, Ruslar’ı Ukrayna topraklarından atmak için uzun menzilli füzelere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Ukraynalılar’ın ancak bu şekilde ülkenin işgal altındaki uzak kesimleriyle Kırım’a ulaşabileceğini belirten eski Savunma Bakanı, bunun için uzun menzilli hassas füzelerin kullanılması gerektiğini söyledi.

Esper, “Kiev’e MİG uçaklarının verilmesini de daha önce onaylamalıydık” ifadesini kullandı.

Ukrayna’ya desteğin önemine vurgu yapan Esper, bunun Pekin’e de aslında bir mesaj olduğunu belirtti.

Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda Pekin’in Tayvan’ın da savunulacağını anladığını kaydeden Mark Esper, NATO ülkelerinin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve diğer ülkelerin Ukrayna’nın arkasında durmasının bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

Ukrayna savaşının ilk günlerinde Biden yönetimini bazı “yanlış açıklamalarından” dolayı eleştirdiğini de kaydeden Esper bununla birlikte zaman içinde Biden yönetiminin durumu toparladığı ve dünyaya Ukrayna’ya destek konusunda liderlik yaptığı değerlendirmesinde bulundu.

Mark Esper Temmuz 2019-Kasım 2020 tarihleri arasında savunma bakanlığı görevini yürüttü. Kasım ayında dönemin başkanı Trump tarafından görevden alındı.

Esper döneminde Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı gerekçesiyle F-35 programından çıkartılmıştı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.