Batı Şeria'daki yerleşim yerleri Trump döneminde arttı

Amerikan haber ajansı AP’nin elde ettiği verilere göre İsrail, Donald Trump’ın ABD Başkanlığı döneminde Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarını arttırdı.

Yerleşke karşıtı gözlemci grup Peace Now’un resmi hükümet kaynaklarından elde ettiği verilere göre 2018’de Yahudi yerleşim birimi inşaatlarında ve gelecek inşaat projelerinde büyük artış gözlendi.

Yerleşimleri destekleyenler ve karşı çıkanlardan oluşan her iki grup da, Başkan Trump’ın Barack Obama’dan görevi devralmasından bu yana 2017’den itibaren inşaatlarda artış yaşandığını doğruluyor.

"İsrail inşaatları arttırdı çünkü; ABD'nin şuanki yönetimi, en yerleşim yanlısı yönetim"

Peace Now Yerleşim İzleme programından Hagit Ofran, ‘‘İsrail hükümeti her şeye izin verildiğini, bir şeyler (inşaat) yapmak için şimdi doğru zaman olduğunu çünkü (ABD) yönetiminin olabilecek en yerleşim yanlısı yönetim olduğunu düşünüyor”.

Grubun elde ettiği verilere göre; 2017’de 1.643 yerleşim birimi yapılırken, bir yıl önce bu rakam 3.066’ydı. Ancak veriler 2018’in ilk dokuz ayı Trump etkisinin başlamasıyla inşaatların bir yıl öncenin aynı dönemine oranla yüzde 20 arttığını gösterdi.

2017’de 6 bin 712 yeni yerleşim planı yapılırken, bu rakam 2016’dakinin kabaca iki buçuk kat fazlasına denk geliyor. 2018’de 5.618 yerleşim biriminin planlaması yapıldı. Bu rakamlar birlikte ele alındığında 2013’ten beri görülen en fazla planlama anlamına geliyor.

İnşaat artışları büyük proje ihaleleriyle başladı

Trump dönemindeki en büyük yerleşim inşaatı artışı ise ihaleli büyük projelerde yaşandı. 2017’de 3.154 ihale açıklandı, bu rakam Obama’nın görevdeki son yılına göre sadece 42 fazla. 2018’de bu rakam 3.800’e çıkarak Peace Now’un 2002’den bu yana kaydettiği en yüksek rakama ulaştı. Bu yakın gelecekte inşaatlarda büyük artış olacağının göstergesi.

Filistinliler ve uluslararası toplumun büyük kısmı İsrail yerleşim inşaatlarını barış sürecinin önündeki en büyük engel olarak görüyor. Doğu Kudüs’teki 200 bin İsrailli’ye ek olarak Batı Şeria’da şu anda 400 bin İsrailli yaşıyor. Filistinliler, İsrail tarafından 1967’de ele geçirilen bu toprakları gelecekteki bir Filistin devletine dahil etmek istiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Batı Şeria'da İsrail askerleri bir Filistinliyi öldürdü
İsrail Batı Şeria'daki yerleşim birimlerini genişletecek
Batı Şeria'da Filistinlilerin zeytin ağaçları kesiliyor

Haberler Haberleri