Biden'ın ABD Başkanı seçilmesi sonrası Taliban'dan ilk açıklama

Taliban'ın Siyasi Ofis Sözcüsü Dr. Muhammed Naim Vardak, ABD'de Joe Biden'ın Başkan seçilmesine dair görüşlerini aktardı.

ABD'de gerçekleştirilen seçimlerde mevcut Başkan ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump seçimleri kaybetti. ABD'nin yeni başkanı, Demokrat aday Joe Biden oldu.

Biden'ın seçilmesinin ardından, ABD'nin dış siyasette politika değişikliği arayışına gidip gitmeyeceği merak konusu. Bu politika merkezlerinin başında ise Afganistan geliyor.

ABD, Donald Trump yönetiminin hamleleriyle Afganistan'dan çıkma kararı almış ve 29 Şubat 2020 tarihinde Taliban ile anlaşma imzalamıştı.

Taliban'ın Siyasi Ofis Sözcüsü Dr. Muhammed Naim Vardak, ABD'de Joe Biden'ın Başkan seçilmesine dair görüşlerini aktardı.

Mepa News'in sorularını yanıtlayan Dr. Vardak, sürece dair önemli ifadeler kullandı.

"ABD'nin politikası değişmeyecektir"

Dr. Vardak, "ABD'de Trump yönetiminin sona ermesi ve Biden'ın başa gelmesi Afganistan'daki süreci etkileyecek mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Amerika Birleşik Devletleri yönetimindeki değişimin, Amerika'nın Afganistan'a bakışını değiştirmeyeceğini umuyoruz. Birleşik Devletler ve İslam Emirliği arasındaki anlaşma iki ülke halkının da çıkarına. Ve iki tarafın da uygulamaya bağlı olması gereken bu anlaşma, ABD'nin elinde, tarihlerindeki en uzun savaşı bitirme adına önemli bir belge. Savaşın devam etmesi ve uzaması, iki tarafın da çıkarına değil."

"ABD'nin yeni yönetiminin Doha Anlaşması'nı reddedip 20 yıllık bu savaşı sürdürmek istemeyeceğini" belirten Dr. Vardak, Kabil hükümetinin duruşunu da eleştirdi.

"Kabil hükümetinin Biden'ı destekleyen tutumu paralelinde, Afganlar arası görüşmelerin nasıl seyredeği" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

"Yabancılar kimseye sonsuza kadar destek olamaz"

"Yabancılara bel bağlamak Afganistan'ın çıkarına olan bir durum değil. Hiçbir Afgan, Afganistan'da yabancıların desteğini sonsuza kadar alabileceğini düşünmemeli. Afganlar ülkelerini kendileri inşa etmeli, barışı da kendileri yapmalı.

Afganlar bağımsızlıklarına aşık olan insanlardır. Ülkenin bağımsızlığı pahasına kendi şahsi amaçlarına ulaşmak isteyenler yanlış hesaplar yapıyorlar.

Afganlar arası müzakereler bir fırsat, ve bu fırsat İslam Emirliği ile Birleşik Devletler arasındaki anlaşma sonrasında ortaya çıktı. Biz, kendi payımıza, bu anlaşmaya bağlıyız ve Afganlar arası müzakerelere de bu temelde girdik. Yanlış hesaplar yapan ve bu süreci sabote eden tarafı tarih yargılayacaktır."

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Joe Biden Afganistan savaşını sona erdirecek mi?
ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürüyor
Fransa: ABD Afganistan'dan çekilmemeli

Haberler Haberleri