"Endonezya ordusu Batı Papua'da köyleri fosfor bombasıyla vuruyor"

Endonezya ordu güçlerinin Batı Papua'da sivil halkı yasaklı silahlarla hedef aldığı öne sürüldü.

Endonezya ordusunun Batı Papua'nın merkez bölgelerinde yer alan köylere fosfor bombalı saldırı düzenlediği öne sürüldü. Bölge kaynaklarına göre saldırıda en az 7 sivil yaşamını yitirdi.

Yerel kaynaklara göre fosfor ya da yangın bombalarıyla yapılan saldırılarda çok sayıda sivil de yaralandı.

Helikopterlerle düzenlenen saldırılarda kullanılan mühimmatların kalıntıları da bölge sakinlerince görüntülendi. Bölgede en az dört köyün havadan ve karadan vurulduğu aktarılıyor.

Endonezya ordu yetkilileri ise bölgede fosfor bombası ve benzeri silahları kullandıklarına dair bilgileri yalanladı.

Bölgede gerginlik, Batı Papua'nın Hollanda'dan bağımsızlığını ilan ettiği tarih olan 1 Aralık 1963'ün yıldönümünde oldukça artmıştı. Endonezya ordusunun saldırıları ise 4 Aralık ile 15 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti.

2 Aralık'ta Batı Papua'nın merkez bölgesinde gerçekleştirilen ayrılıkçı nitelikli saldırıda en az 31 işçi hayatını kaybetmişti.

Yeni Gine'nin batı bölgesinde eski bir Hollanda kolonisi olan Papua, 1969 yılında kimileri tarafından düzmece olarak görülen bir oylama sonucunda Endonezya'ya katılmıştı. Bölgede halen silahlı saldırılarını sürdüren bağımsızlık yanlısı küçük çaplı bir ayrılıkçı grup bulunuyor.

Endonezya'dan etnik ve kültürel olarak ayrı bir görünüm arz eden maden zengini bölgede Endonezya uzun süredir ayrılıkçı hareketi ortadan kaldırabilmek için askeri faaliyetlerin yanı sıra demografik ve ekonomik faaliyetler de yürütüyor. Endonezya zaman zaman insan hakları ihlalleri ve asimilasyon politikası gütmekle de suçlanıyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Endonezya'da saldırı: En az 30 ölü
Endonezya'da askeri kargo uçağı düştü: 13 ölü

İnsan Hakları Haberleri