Ensar el Şeria'nın kurucusu olan Tunuslu üst düzey El Kaide lideri Ebu İyad öldürüldü

Tunus Ensar el Şeria grubunun kurucusu olan Ebu İyad el Tunusi Mali'de hava saldırısında öldürüldü.

Tunus Ensar el Şeria grubunun kurucusu olan Ebu İyad el Tunusi Mali'de hava saldırısında öldürüldü.

Daha önce Afganistan'da da El Kaide saflarında savaşmış olan ve Tunus'ta Ensar el Şeria yapılanmasını kuran Ebu İyad olarak bilinen Seyfullah Ben Hassine, Mali'nin kuzey bölgesinde düzenlenen saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Söz konusu hava saldırısının, Timbuktu'nun 300 kilometre kuzeyinde, Moritanya sınırında gerçekleştirildiği ifade edildi. Saldırının, hava ve karadan koordinasyon içerisinde gerçekleştirildiği belirtildi. Söz konusu saldırıda, bölgedeki El Kaide yapılanması olan Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in ikinci ismi olan Yahya Ebu Hammam'ın da öldürüldüğü açıklanmıştı. Cihat yanlısı gruplar, iki ismin ölümüne dair bir açıklama yapmadı.

Ebu İyad kimdir?

8 Kasım 1965 tarihinde Tunus'ta doğan Ebu İyad, 80'li yıllarda, daha sonra Nahda Hareketi'ne dönüşecek olan İslami Eğilim Hareketi'ne katıldı. 1986 yılında, hareketin silahlı kolu olan Tunus İslam Cephesi'nde üst düzey bir lider oldu.

Zeynel Abidin bin Ali'nin baskıları sonrası 1987 yılında ülkeden ayrılırken, gıyabında hapse mahkum edildi. İlk olarak Fas'a, daha sonra Ebu Katade gibi isimlerle tanışacağı İngiltere'ye ve sonunda El Kaide'ye katılmak üzere Afganistan'a gitti.

2003 yılının Şubat ayında Türkiye'de yakalanan Tunuslu lider, Tunus'a teslim edildikten sonra 43 yıl hapse mahkum edildi. 2011 yılında başlayan olaylar ve Zeynelabidin bin Ali'nin devrilmesiyle, 2011 yılının Mart ayında hapisten çıktı, aynı yılın Nisan ayında Ensar el Şeria'yı kurdu.

Ebu İyad, Tunus'ta faaliyetlerine devam etti. ABD Büyükelçiliğine yönelik saldırı gibi olaylarla birlikte tekrar aranmaya başladı. 2013 yılında Tunus'u tekrar terk etti, Ensar el Şeria da yasadışı ilan edildi. Bu tarihten sonra Libya'ya gittiği ve eğitim kamplarında yer aldığı ifade edildi.

2015 yılının Temmuz ayında, Libya'nın doğusundaki Ecdebiye'de ABD hava saldırısında öldürüldüğü öne sürüldü. Ancak bu bilgi taraflarca doğrulanmadı.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Fransa: Mali'de El Kaide'nin üst düzey ismi Ali Mayço'yu öldürdük
Hint güçleri Keşmir'de El Kaide bağlantılı grubun üst düzey liderini öldürdü
Tunus’ta askeri devriyeye mayınlı saldırı: 1 ölü 3 yaralı

Haberler Haberleri