Etiyopya'da aylardır süren ateşkes bozuluyor mu?

Etiyopya genelinde aylardır süren ateşkes anlaşması ihlal edildi.

Etiyopya'nın kuzeyindeki Kobo kasabasında merkezi hükümete bağlı güvenlik güçleri ile Tigray bölgesinde yer alan silahlı gruplar arasında silahlı çatışmalar yaşandı.

Amhara bölgesine bağlı Kobo kasabasında ve çevrede ikamet eden bölge sakinleri, son birkaç gündür hükümet güçleri ile birlikte hareket eden Hristiyan Fano milislerinin Tigray güçleriyle şiddetli çatışmalar yaşadığına şahit olduklarını aktardı.

Etiyopya hükümetinden gelişmelere ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken Tigray bölgesinde yayın yapan televizyon kanalları, bugün sabah saatlerinde geniş çaplı çatışmalar yaşandığını kaydetti.

Fano isimli Amhara milis grup daha önce bölge ekseninde Müslüman halka yönelik saldırılar gerçekleştirmişti.

Etiyopya'da dini yapı

Etiyopya'da dört ana dini grup bulunuyor. Müslümanlar, Monofizit Hıristiyanlar, Protestan Hıristiyanlar ve yerel dinlerin mensupları. 

Etiyopya Hristiyanları çoğunlukla Etiyopya Tevahedo (Tevhidi) Kilisesi'ndendir. Monofizit olan bu Hristiyanlık Mezhebi, diğer Monofizit mezpehler gibi Hazreti İsa'nın sadece ilahi özellikler taşıyıp insani özelliklerden tamamen çıktığına inanarak Katolik ve Ortodoks Mezhepleri'nden ayrılmaktadır. 

Haritada da görüleceği üzere yerel dinler ve Protestanlık daha çok güneybatı bölgesinde, Monofizit inanç grupları ise kuzeyde varlık gösteriyor.

Müslümanlar ise ülkenin doğusundaki Ogadin ve Afar bölgelerinde, ülkenin orta kesimindeki Oromia'da ve ayrıca batı ve kuzeybatı kesimlerde, Sudan sınırında bulunuyorlar.

2007'de yapılan nüfus sayımına göre Ülkede Monofizitler nüfusun yaklaşık yüzde 43'ünü, Müslümanlar yüzde 35'ini, Protestanlar yüzde 18'ini, yerel dinler ise yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturumaktadır. Ancak bu rakam inandırıcı bulunmamakta, yönetimin kasten Hristiyanları yüksek, Müslümanları düşük olarak gösterdiği iddia edilmektedir.

Yerel dinlerin ve Hıristiyanlığın nüfus olarak azaldığı ülkede, Müslümanların nüfusunun ise artış gösterdiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Etiyopya ordusunun SİHA saldırılarında 100'den fazla sivil öldü
Tigray: Etiyopya yönetimi çocuk parkını bombaladı
Ateşkes sona ediyor: Etiyopya'da merkezi yönetim Tigray güçlerine karşı harekete geçti

Haberler Haberleri