Ateşkes sona ediyor: Etiyopya'da merkezi yönetim Tigray güçlerine karşı harekete geçti

Ateşkes sona ediyor: Etiyopya'da merkezi yönetim Tigray güçlerine karşı harekete geçti

Etiyopya merkezi yönetimi cuma günü Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) askeri noktalarına karşı saldırılar düzenleyeceğini açıkladı.

Merkezi yönetimin açıklamasında siviller, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) hedeflerine yaklaşmamaları konusunda uyarıldı.

Etioyopya Hükümeti İletişim Servisi'nden yapılan açıklamada saldırıların barış görüşmelerine engel olmadığı belirtilirken müzakerelerde hiçbir ön şartın bulunmaması gerektiği üzerinde duruldu.

Geçtiğimiz günlerde Etiyopya hükümeti ile Tigray bölgesi merkezli silahlı gruplar arasında Amhara'da çatışmalar patlak vermişti.

Ateşkes sona mı eriyor?

İki tarafın birbirini suçladığı çatışmalar sonucunda 5 aydır süren ateşkesin sonlanacağı ihtimali gündeme oturmuştu.

Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki silahlı gruplara yönelik saldırılar gerçekleştireceğini duyurması da ateşkesin resmen sona ereceğinin işaretçisi olarak görülüyor.

Öte yandan Etiyopya hava kuvvetlerinin bugün Tigray bölgesinde merkezi konumda bulunan Mekele'yi vurduğu bilidirliyor.

Etiyopya hükümetinin söz konusu hava saldırılarını Tigray bölgesinde askeri alanlara yönelik harekete geçeceği yönündeki açıklamaları kapsamında gerçekleştirdiği aktarılırken Tigray'daki silahlı gruplar sivil noktaların hedef alındığını ifade ediliyor.

TPLF Sözcüsü Kindeya Gebrehiwot, Mekele'de vurulan yerin sivil yerleşim yeri olduğunu iddia ediyor.

Çatışmaların yeniden baş göstermesi sonrasında Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok ülke, Etiyopya'da sükunetin korunması çağrısında bulunmuştu.

Etiyopya'nın askeri hedeflere yönelik saldırı ilanı bulunmasının ardından çatışmaların ülke içerisinde yeniden şiddetlenebileceği ifade ediliyor.

Barış görüşmeleri girişimleri çıkmazda

Taraflar bir süredir barış müzakereleri yapma konusunda girişimlerde bulunmaktaydı.

Ancak hem Etiyopya hükümetinin hem de TPLF'nin birbirlerinin taleplerini yerine getirmemeleri, müzakere girişimlerini çıkmaza sokmuştu.

Addis Abiba yönetimi, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile bir süredir ön şartın bulunmadığı bir barış müzakeresi yapmak istiyor. Fakat hükümet, TPLF'yi barış diyaloglarına duyarsız bir yaklaşım sergilemekle suçluyor.

Hükümetin, görüşmelerin Afrika Birliği liderliğince düzenlenmesi teklifi de TPLF tarafının karşı çıktığı maddeler arasında.

Öte yandan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, Tigray bölgesinde temel hizmetlerin yeniden sağlanmasını talep ediyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.