Etiyopya'da Bayraktar TB2'lerin kullanıldığı görüntüler ortaya çıktı

Etiyopya'da Bayraktar TB2'lerin kullanıldığı görüntüler ortaya çıktı

Etiyopya ordusunun, yeniden çatışmaların patlak verdiği ülkede TB2 ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi yerleşkesini hedef aldığı aktarılıyor.

Etiyopya'nın, Baykar Teknoloji üretimi Bayraktar TB2 insansız hava aracı ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC) güçlerinin varlık gösterdiği noktaları vurduğu belirtiliyor.

Son olarak Etiyopya'ya ait bir TB2 İHA'nın faaliyetlerini içerdiği belirtilen görüntülerde, Tigray bölgesinde yer alan Mekelle'de THKC güçlerine ait olduğu belirtilen bir noktayı hedef alındığı görülüyor.

Söz konusu video, Etiyopya'nın Tigray güçlerine karşı sahada kullandığı TB2'lerin basına sızdırılmış ilk görüntüsü niteliğini taşıyor.

Addis Abiba yönetiminin 2021 yılının sonu itibarıyla Türkiye'den Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını teslim almaya başladığı bildirilmişti.

Africa Intelligence'ın aktardığına göre Abiy Ahmed yönetimi, Ağustos 2021 tarihinde Türkiye ile yaptığı anlaşma kapsamında Bayraktar TB2'leri teslim alma sürecini başlatmıştı.

Etiyopya ağustos ayında düzenlenen bir ordu mezuniyet töreninde Türk yapımı Bayraktar TB2'ler sergilenmişti.

Bölge kaynakları, Etiyopya'da Abiy Ahmed Ali yönetiminin, Tigray merkezli Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne karşı savaşmak üzere Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının saldırılarında sivillerin de yaşamını kaybettiğini öne sürmüştü.

Etiyopya'da yeniden gerilim hakim

Kasım 2020'de bölgedeki güçlerin ve Etiyopya ulusal ordusu içindeki Tigraylı askerlerin bölgede kontrolü ele geçirmesinin ardından başlayan çatışmalar sonucu 400 bin kişinin açlığın pençesine düşerken, binlerce sivil yaşamını yitirdi, 2 buçuk milyondan fazla kişi ise kuzey Etiyopya'daki evlerini terk etmeye zorlanmıştı.

Şubat 2022 tarihinden bu yana bölgede bir ateşkesin devam etmesine karşılık ağustos ayının sonlarına doğru çatışmalar yeniden patlak vermişti.

Taraflar saldırıların başlatıcısı olarak karşılıklı suçlamalar yaparken Tigray güçleri Etiyopya'nın hava saldırılarında birçok sivilin öldüğünü duyurmuştu.

Ancak Addis Abiba yönetimi, saldırılarda yalnızca THKC güçlerini hedef aldığını belirtiyor.

Öte yandan çatışmaların gün geçtikçe şiddetlendiği ülkede Hristiyan Fano milisleri geçtiğimiz günlerde Oromo bölgesinde sivil katliamına imza atmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.