Etiyopya Akıncı İHA ve Su-30 savaş uçaklarını sergiledi

Etiyopya Akıncı İHA ve Su-30 savaş uçaklarını sergiledi

Somali ve Etiyopya arasındaki gerilim yükselirken Etiyopya, Bayraktar Akıncı SİHA da dahil olmak üzere bazı hava kuvvetleri ekipmanlarını sergiledi.

Etiyopya Hava Kuvvetleri modernizasyon çalışmalarını sürdürürken Türkiye'den Akıncı insansız hava aracı ve Rus Sukhoi Su-30K savaş uçağı satın aldı.

Etiyopya Ordusu, Su-30K uçaklarının 16 Ocak Salı günü düzenlenen bir törenle hizmete girdiğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanı Mareşal Birhanu Jula, Su-30'ların ve Akıncı insansız hava araçlarının envantere katılmasının Etiyopya'ya yönelik saldırıları önlemek için çok önemli olduğunu ifade etti.

Jula, kabiliyetli bir hava kuvveti oluşturma çabalarının devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Etiyopya Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Yilma Merdasa, hizmetin modern insan gücü, silahlar ve savaş altyapısı ile güçlendirildiğini ve yeni Su-30'ların hem havada hem de karada düşman hedeflerini yok edebileceğini söyledi.

Göreve başlama töreni sırasında iki Su-30K savaş uçağı görüntülendi. Bunların Hindistan Hava Kuvvetleri için üretilen ve 1997 ile 1999 yılları arasında teslim edilen 18 adetlik bir grubun parçası olduğu değerlendiriliyor.

su-30.jpg

Bunlar daha sonra 2007 yılında Rusya'ya iade edilmiş ve daha modern Su-30MKI modelleri ile değiştirilmiştir.

2011 yılında 18 adet Su-30K, Belarus'un Baranovichi kentindeki 558'inci uçak onarım tesisine nakledildi ve burada yeniden satış amacıyla muhafaza edildi.

2013 yılında Angola, 2017-2019 yılları arasında teslim edilmek üzere bunlardan 12 tanesini satın aldı. Bunlar Su-30SM standardına yükseltilerek gemisavar ve havadan havaya füzeleri ateşleme kabiliyeti kazandırıldı.

Görünüşe göre Etiyopya kalan altı Su-30K'yı satın aldı ve son dördünün teslimat süreci hala devam ediyor.

bay.jpg

Akıncı

Baykar Bayraktar Akıncı İHA'ları ise ilk kez geçen yıl Kasım ayında görüntülenmişti. Türkiye'deki Bayraktar TB3 İHA uçuş testinin video görüntülerinde S40 kuyruk numaralı bir Akıncı'nın Etiyopya bayrağı taşıdığı görüldü.

Etiyopya'nın kaç tane Akıncı satın aldığı belli değil. Videoya dayanarak, Etiyopya'nın Akıncılarının iki adet 450 beygir gücünde motora sahip A modeli olduğu anlaşılıyor.

Akıncı 11.000 metre irtifaya ulaşabilir ve 25 saatlik bir uçuş süresine sahiptir. Akıncı, çeşitli mühimmatlarla donatılabiliyor. Etiyopya’nın envanterine kattığı Akıncı hava araçlarında Roketsan tarafından üretilen MAM-L füzeleri görülüyor.

Etiyopya, 2021'den beri Bahir Dar ve Harar Meda Hava Üslerinde en az dördü konuşlandırılmış Bayraktar TB2S İHA'larını kullanıyor.

Bunlar, sırasıyla Çin ve İran'dan satın alınan Wing Loong ve Qods Mohajer-6 İHA'ları ile birlikte Tigray Halk Kurtuluş Güçlerine karşı kullanıldı.

Yeni Akıncı İHA'larının da savaşta kullanılması muhtemeldir.

Kaynak: Mepa News, Defence Web

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.