Etiyopya'da barış sağlanabilecek mi?

Etiyopya'da barış sağlanabilecek mi?

Etiyopya'da 5 aylık ateşkesin sonlanarak şiddetli bir çatışmaya evrilmesi sonrası Afrika Birliği müdahale ederek tarafları masaya oturmaya ikna etti.

Etiyopya'da şubat ayında başlayıp temmuz ayında sonlanan ateşkesin ardından ülkede hükümet güçleri ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (THKC) arasında çatışmalar şiddetlendi.

Taraflar ateşkesi bozmakla birbirini suçlarken bir süre sonra Etiyopya'da çatışamalar yeniden şiddetlendi.

Etiyopya merkezi yönetiminin THKC'ye yönelik ekim ayına kadar süren saldırılarında Eritre yönetiminin de askeri kapsamda destek verdiği belirtilmişti.

Eritre, Kasım 2020'de yaşanan ölümcül çatışmalarda da Tigray güçlerine karşı Etiyopya ordusunu desteklemişti.

Çatışmaların şiddetlenmesi sonrasında Afrika Birliği devreye girerek taraflara barış müzakerelerine katılma çağrısında bulundu.

Müzakereler başlıyor

Hem Etiyopya hükümeti hem THKC güçlerinin söz konusu teklifi kabul ettiği belirtildi.

Ülkede 2020 yılından bu yana devam eden çatışmaların sonlanması için müzakere evresine geçilmesi bekleniyor.

Bu kapsamda Afrika Birliği'nin öncülüğünde Addis Abiba yönetimi ve Tigray güçleri arasındaki barış müzakereleri hafta sonu Güney Afrika'da başlayacak.

THKC, çatışmaların yeniden başlamasının ardından yaptığı bir açıklamada Etiyopya merkezi yönetimiyle barış görüşmelerine hazır olduklarını söyledi. THKC yetkililerinden basına yapılan açıklamada, Afrika Birliği liderliğinde yürütülecek barış görüşmelerinde yer almak istedikleri ifade edilmişti.

Grup, yapıcı bir atmosfer oluşturulması ve düşmanlıkların sona erdirilmesi için de görüşmelerde bulunabileceklerini kaydetmişti.

Addis Ababa yönetimi bugüne kadar Afrika Birliği'nin ara buluculuğundan yana olmuş ancak THKC ise buna karşı çıkmıştı.

Addis Abiba yönetimi, THKC ile bir süredir ön şartın bulunmadığı bir barış müzakeresi yapmak istiyor. Fakat hükümet, THKC'yi "barış diyaloglarına duyarsız bir yaklaşım sergilemekle" suçluyor.

Bölgede 2020 yılında patlak veren çatışmalarda zaman zaman ateşkese varılsa da süreç nihayetinde yeniden çatışmalara evrilmişti.

Afrika Birliği ara buluculuğunu kabul eden tarafların daha kapsamlı bir mutabakata varabilecekleri ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.